“Autoritatea de Supraveghere Financiară desfăşoară, în prezent, un proces de analiză a modului în care sunt stabilite, de către societăţile de asigurare, tarifele RCA pentru segmentul tinerilor. Dorim ca, până la sfârşitul lunii februarie să identificăm, prin dialogul iniţiat deja din luna decembrie a anului trecut cu asigurătorii, o soluţie acceptabilă pentru această categorie. Aceştia au modalităţi diferite de a calcula tarifele, conform propriilor standarde, vrem însă să acţionăm – prin instrumentele pe care le avem la îndemână – în direcţia eliminării diferenţierilor excessive”, se arată într-un răspuns al ASF, la solicitarea Agerpres, referitor la demersurile instituţiei în acest sens.

Ministrul Finanţelor Publice, Darius Bogdan Vâlcov, solicită conducerii Autorităţii pentru Supraveghere Financiară să reanalizeze şi să regândească sistemul RCA în privinţa tinerilor sub 25 de ani, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice remis sâmbătă AGERPRES.

“Consider că actuala realitate este una care îi pune pe tineri în dificultatea de a plăti nişte poliţe RCA, care pot ajunge să fie chiar mai scumpe decât maşina pe care o conduc. Trebuie identificată o soluţie pentru a nu pune presiune pe tineri. Sunt convins că marea parte a acestora nu îşi vor putea permite să plătească un RCA de peste 2.000 de lei. Am încredere că speţa va fi reanalizată de către ASF, astfel încât să venim în sprijinul tinerilor şi nu împotriva lor”, a subliniat ministrul Finanţelor.

Pe 10 decembrie, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, a declarat că va face o analiză a asigurărilor RCA şi va solicita recalcularea preţurilor la poliţele RCA pentru tineri.

"Una dintre concluziile la care am ajuns în urma discuţiilor cu parlamentarii este că trebuie să ne aplecăm mai mult asupra consumatorului, cetăţeanului şi în special eu m-am angajat să fac un plan de analiză a situaţiei RCA şi a primelor de asigurare pentru tineret. Noi avem în vedere să intrăm într-o analiză cu toate societăţile de asigurări care oferă acest produs, să vedem de ce sunt aşa de mari, să înţelegem, să solicităm recalcularea, reanalizarea şi m-am angajat ca până în februarie să vin cu un rezultat să informez Comisia de buget şi în acelaşi timp să vedem şi rezultate din piaţă", a spus Negriţoiu la Palatul Parlamentului, după audierea sa la Comisia de buget a Camerei Deputaţilor.

El a adăugat că în 2015 va fi monitorizată permanent această problemă şi că va trebui definită noţiunea de "tineret" căruia i se adresează acest tip de poliţe.

"Toţi au standarde diferite şi vrem să uniformizăm şi vrem să punem o presiune şi să eliminăm excesele şi tratamentele diferenţiate", a afirmat Negriţoiu.