Evenimentul Zilei > Actualitate > Asasinul din Onești are Covid. Ultimele noutăți. Procesul stagnează, iar dosarul în care sunt cercetați șefi ai poliției e ținut secret
Asasinul din Onești are Covid. Ultimele noutăți. Procesul stagnează, iar dosarul în care sunt cercetați șefi ai poliției e ținut secret

Asasinul din Onești are Covid. Ultimele noutăți. Procesul stagnează, iar dosarul în care sunt cercetați șefi ai poliției e ținut secret

Avem noutăți despre cazul de la Onești, unde Silviu Iștoan și Dan Pătatu au murit sub ochii a zeci de polițiști care n-au reușit operațiunea de salvare a celor doi electricieni sechestrați într-un apartament. Cazul e departe de a se fi încheiat pentru că mereu intervin tot felul de „întâmplări”.

Gheorghe Moroșan, un bărbat de aproape 70 de ani, este ucigașul celor doi electricieni. Așa cum se știe, nici măcar trupele speciale nu l-au putut captura înainte de a-i executa pe cei doi cu un cuțit cât o baionetă. Paul Iștoan, fratele uneia dintre victime, a trăit toată grozăvia asasinatului în stradă, în fața blocului în care se găsea ”apartamentului groazei”.

Niciun moment nu și-a închipuit că atâția polițiști nu vor reuși să-i salveze fratele ținut ostatic de ore bune. El a luat decizia de a se constitui parte civilă în proces. Suma pe care a cerut-o prin apărător este de două milioane de euro. Banii vor ajunge la frate, la soția lui Silviu Iștoan și la cei doi copii minori ai fratelui, adică la nepoții victimei.

”Paul (n.r. fratele lui Silviu Iștoan) s-a constituit deja parte civilă în procesul care va urma. El cere două milioane de euro de la Poliția Română pe care o consideră vinovată de moartea fratelui său prin felul defectuos în care au acționat forțele de ordine mobilizate acolo – luptători de la trupele speciale, negociator, polițiști.

Există multe indicii că lucrurile au mers extrem de prost în acea operațiune eșuată de salvare a ostaticilor care au fost uciși. Din cele două milioane de euro, unul îi va reveni lui Paul, fratele lui Silviu, 500.000 de euro soției lui Paul, adică cumnatei lui Silviu, și câte 250.000 de euro fiecăruia dintre cei doi copii ai fratelului victimei, nepoților. E sumă pe care am apreciat-o judecând în funcție de efectele dezastruoase pe care le-a lăsat în familia lui moartea brutală a lui Silviu”, ne-a declarat, la vremea respectivă, avocatul Adrian Cuculis, cel care îi reprezintă interesele lui Silviu Iștoan.

Dosarul a ajuns, în urmă cu o lună, pe masa instanței.

Stop proces. Moroșan cu Covid, nevasta – operată

Primul termen în proces a avut loc la Bacau, în 29 octombrie.  Ambii inculpați, Gheorghe Moroșan și soția Aurelea, au fost atunci prezenți prin videoconferință și au solicitat termen pentru angajarea unui avocat.

Frapant a fost atunci că Gheorghe Moroșan, nu numai că gesticula și avea o atitudine recalcitrantă, dar nu purta mască de potecție în camera de videoconferință a Penitenciarului Iași. Acolo se aflau atât polițiști, cât și alți inculpați care așteptau să fie audiați prin sistem video.

Astăzi, 2 decembrie, a fost din nou termen în Dosarul asasinatului de la Onești. O nouă surpriză, o nouă amânare.

După ce la termenul trecut, Moroșanu nu a putut fi adus de la penitenciarul din Iași fiindca nu exista mașină care să-l transporte la instanța din Bacău, „azi se pare că este infectat cu Covid, iar soția s-a operat”, ne-a spus avocatul Adrian Cuculis, pe care l-am contactat ca să aflăm date despre noul termen.

Prin urmare, dosarul s-a amânat din nou.

Dosarul polițiștilor stagnează și el la Parchet

Avocatul fratelui victimei Silviu Iștoan ne-a mai spus că a făcut trei cereri de consultare a dosarului în care sunt cercetați șefii Poliției Române, dar procurorul a refuzat să-i dea acces la dosar.

Reamintim că, în această speță care-i privește pe polițiști, avocatul Cuculis a făcut plângere penală pentru abuz în serviciu și neglijență.

Felul în care autoritățile – ”mascații” din trupele speciale, polițiștii și negociatorul – au acționat în acea primă zi a lunii martie 2021 face obiectul unui dosar penal cercetat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău. Au fost audiați unii dintre cei care au particpat la acea operațiune de salvare eușată, adică șefi care au coordonat misiunea și polițiști executanți, dar și vecini care au asistat îngroziți la tragedie. Deocamdată, din câte știm noi, nu s-a formulat vreo acuzație împotriva cuiva.