Artileria ucraineană trage cu obuze românești. Reacția autorităților de la București. Video

Artileria ucraineană trage cu obuze românești. Reacția autorităților de la București. Videosursa foto. captura video

Obuze românești de artilerie ar fi folosite de forțele militare ucrainene în războiul împotriva Rusiei. Informația a apărut pe un cont de socializare ucrainean, care prezintă imagini cu obuze de artilerie de 122 mm, fabricare de Romarm România, în 2022. Pe de alt parte, ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, a precizat că nu are astfel de informații despre livrări de obuze românești, în Ucraina, și va demara niște verificări.

Pe un cont social, Ukraine Weapons Tracker, au apărut imagini cu obuze românești care ar fi în dotarea armatei ucrainene. Potrivit sursei citate, care se bazează pe analiza imaginilor, ar fi vorba despre obuze de artilerie de 122 milimetri fabricate în România, de Romarm, în anul 2022.

Potrivit site-ului Romarm, obuzele de 122 de milimetri pe care le produce au un focos de 3,5 kilograme și o greutate totală de 21,76 kilograme. În funcție de arma care le folosește, ele pot lovi ținte aflate până la o distanță maximă de 15 290 de metri și o viteză la gura țevii de 690 metri/secundă.

„O privire neobișnuită în interiorul unui obuzier autopropulsat ucrainean 2S1 Gvozdika de 122 mm - care arată că vehiculul este încărcat cu muniție HE-FRAG fabricată de Romarm în 2022”, se arată pe contul Ukraine Weapons Tracker, pe Twitter.

Ukraine Weapons Tracker s-a specializat, încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în centralizarea și prezentarea tuturor clipurilor și fotografiilor publicate pe internet referitoare la conflict.

Obuzierul 2S1 Gvozdika a ieșit din dotarea armatei române

Imaginile publicate prezintă interiorul unui astfel de obuzier, 2S1 Gvozdika de 122 mm, în care se observă și un proiectil de artilerie „în variantă puternic explozivă și cu fragmentare” românesc.

Acest tip de echipament militar, obuzierul autopropulsat 2S1 Gvozdika a făcut parte inclusiv din dotarea Armatei Române. Acesta este un model exportat în toate ţările fostului bloc sovietic, iar România deţine 6 astfel de obuziere. Acestea nu mai sunt funcționale, fiind scoase din uz încă din anul 2005.

Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ministrul Economiei ridică din umeri

La scurtă vreme după apariția acestor imagini în spațiul public, ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, a declarat că au fost demarate „niște verificări”. El a precizat că în acest moment nu există informații că respectiva muniție ar fi fost livrată din România pentru forțele militare ucrainene.

„E o imagine apărută pe net. Am demarat niște verificări și sub nicio formă nu avem informații că acea munitie ar fi fost livrată din Romania. Acel simbol nu are legătură cu România”, a spus ministrul Economiei, într-o intervenție televizată la Digi 24.

De menționat că, încă din data de 27 februarie 2022, la doar trei zile de la declanșarea invaziei Ucrainei de către Rusia, președintele Klaus Iohannis declara că România trimite în țara vecină, aflată în război. alături de partenerii și aliații săi, „muniție, combustibil, echipament militar, alimente și medicamente”.

În luna iunie, Klaus Iohannis a declarat, la Kiev, alături de Volodimir Zelensky, Emmanuel Macron, Mario Draghi și Olaf Scholtz, că România a făcut „tot ce-i stă în putință” pentru a ajuta Ucraina, și a promis că acest lucru va continua. În aceeași lună, într-un articol publicat în presa ucraineană, se arată că sprijinul oferit de România, de autorități dar și de cetățenii români, merită o recunoaștere mai mare.

Ne puteți urmări și pe Google News