Arta intră într-o nouă epocă. Primele autoportrete realizate de un robot. VIDEO

Arta intră într-o nouă epocă. Primele autoportrete realizate de un robot. VIDEO

Primele lucrări de pictură, autoportrete, realizate de un robot dotat cu Inteligență Artificială au fost expuse într-o galerie de artă din Londra.

Primele autoportrete din lume realizate de un robot dotat cu Inteligență Artificială (AI) au fost prezentate în cadrul unei expoziții de artă care a avut loc la Londra. Autorul picturilor este un android numit Ai-Da și, cu toate că nu are un „sine” de reprezentat, a surprins prin acuratețea lucrărilor. Acest lucru îi face pe susținătorii Inteligenței Artificiale să spună că arta nu mai este o activitate exclusiv umană, după cum relatează publicația Live Science.

Ai-Da este un „artist” android în mărime naturală bazat pe AI - algoritmi computerizați care imită inteligența oamenilor - care poate picta, sculpta, gesticula, clipi și vorbi. Ai-Da a fost concepută să se comporte și să arate ca o ființă umană, o femeie. Are trăsături ca de manechin și poartă o varietate de rochii și peruci diferite. Doar brațele mecanice arată că este vorba despre un robot creat în laborator.

Ea a fost realizată de o echipă complex, formată din programatori, experți în artă și psihologi de la Universitățile Oxford și din Leeds Marea Britanie. Aceștia au petrecut doi ani, din 2017 până în 2019, pentru a dezvolta acest android, după cum relatează The Guardian. A fost numită după Ada Lovelace, pionierul matematician englez considerat unul dintre primii programatori de computer.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un „artist android” cu state vechi

În trecut, lucrările Ai-Da erau abstracte bazate pe modele matematice complexe. Chiar și așa, la prima ei expoziție a strâns peste un milion de dolari în vânzarea acestor lucrări, potrivit Artnet. Acum, Ai-Da a creat ceea ce se crede că sunt primele autoportrete realizate de o mașină. Trei dintre acestea au fost expuse la Muzeul Designului pe 18 mai într-o expoziție intitulată „Ai-Da: Portretul robotului” și vor rămâne până pe 29 august.

„Aceste imagini sunt menite să deranjeze. Sunt menite să ridice întrebări cu privire la încotro ne îndreptăm. Care este rolul nostrum, al oamenilor, dacă atât de multe lucruri pot fi reproduse de tehnologie?”, a declarat, pentru The Guardian, Aidan Meller, proprietarul galeriei.

DCIM100MEDIADJI_0386.JPG

Cum arată autoportretele Ai-Da

Noile autoportrete ale Ai-Da sunt rezultatul unei combinații de AI actualizată constant, programare încorporată și robotică avansată. Ochii „artistului” sunt de fapt camere care permit robotului să „privească” ceea ce pictează sau sculptează, în acest caz pe ea însăși, și să o reproducă.

Brațele robotice sunt controlate de AI care a reușit să creeze portrete realiste, incluzând în același timp tehnici și scheme de culori utilizate de artiști umani reali a căror tehnici sunt încărcate în AI.

Ai-Da nu a hotărât singură, însă, să-și facă autoportretul. Cei care au făcut-o au fost programatorii din spate, care i-au dat instrucțiunile necesare. De altfel, Ai-Da nu este conștientă de sine, nu are sentimente și nici sensibilitate artistică. În schimb, realizarea sa este încă un exemplu despre cât de departe au ajuns inteligența artificială și robotica și către ce ne îndreptăm în viitor.

Artist sau lucrare de artă?

Ai-Da este etichetată drept „artist android”, iar picturile și sculpturile pe care le realizează sunt considerate lucrări de artă. Ea însăși este o opera de artă. Dar apar o serie de întrebări legate de zona în care încetează influența umană și începe să se manifeste inteligența artificială. Iar de aici, o mulțime de controverse.

„Unii oameni cred că este cel mai rău lucru care s-a petrecut vreodată și se simt amenințați, iar unii sunt cu adevărat entuziasmați”, a declarat Meller.

Arta va mai fi un concept exclusiv uman?

Apariția Ai-Da lovește în credința că arta este un concept fundamental uman, iar aceasta în ciuda faptului că inteligența artificială care stă la baza creațiilor sale sunt rezultatul muncii unor oameni.

„Îmi place să fiu cineva care îi face pe oameni să gândească. Cred că arta are nevoie de mai mult decât doar desenul a ceva; înseamnă să comunici ceva într-un mod care să fie relatabil”, a spus Ai-Da pentru BBC, într-un interviu exclusiv.

Creatorii Ai-Da speră că artistul robot ne va face să gândim mai mult la rolul tehnologiei, în special al Inteligenței Artificiale, în viața noastră de zi cu zi.

„Dacă Ai-Da face doar un lucru important, trebuie să luăm în considerare estomparea relațiilor om-mașină”, ​​a declarat Lucy Seal, cercetător de proiect pentru Ai-Da, pentru revista BBC Science Focus.

sursa foto: Wikipedia