Armata israeliană atacă în Jenin și lansează un „efort la scară largă împotriva terorii”, în Cisiordania

Armata israeliană atacă în Jenin și lansează un „efort la scară largă împotriva terorii”, în Cisiordania

Armata israeliană (IDF) a atacat un oraș din Cisiordania, considerat un sanctuar al terorii. Ciocnirile sporadice și atacurile aeriene israeliene au continuat în zorii zilei în Jenin, a informat presa palestiniană. Timp de săptămâni au existat speculații cu privire la o operațiune militară israeliană majoră în Cisiordania, în urma unui șir de atacuri și a rezistenței intense la raidurile IDF în orașele palestiniene.

Forțele militare israeliene (IDF) operau în orașul Jenin din Cisiordania luni dimineața devreme, într-o operațiune majoră concentrată pe tabăra de refugiați a orașului, cu rapoarte despre atacuri aeriene asupra mai multor ținte. Ministerul Sănătății al Autorității Palestiniene a declarat că trei persoane au fost ucise și cel puțin alte 25 au fost rănite în mai multe atacuri. Un număr mare de forțe terestre israeliene au fost văzute intrând în oraș din mai multe direcții. Ministerul a spus că șapte palestinieni sunt în stare gravă.

Forțele de Apărare Israelului au confirmat că „forțele de securitate sunt acum angajate într-un efort pe scară largă de a contracara terorismul în Jenin” și au lovit „infrastructura terorii” în oraș la scurt timp după ora 1 a.m. Armata a declarat că a atacat un centru de comandă care deservește diferite grupuri armate din oraș și așa-numitul Batalion Jenin, care „a servit drept punct de observare, loc de adunare pentru teroriști înarmați înainte și după actele teroriste, depozit pentru muniții și bombe și un centru de comunicații.”

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, citat de Times of Israel, a declarat reporterilor că operațiunea s-a concentrat pe tabăra de refugiați Jenin și a făcut „parte dintr-o serie de acțiuni pe care le desfășurăm și le vom continua. Nu am venit să ocupăm tabăra de refugiați, aceasta nu este o operațiune împotriva Autorității Palestiniene, ci împotriva grupărilor teroriste din Jenin”, a spus el. Hagari a marcat operațiunea drept „raid la nivel de brigadă”, fără a-i da un nume oficial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Armata israeliană a intervenit în forță în Cisiordania

Un înalt oficial guvernamental a spus că „obiectivul acestei operațiuni extinse este de a pune capăt rolului orașului Jenin ca oraș sanctuar pentru teroare și va dura atâta timp cât este necesar”. IDF a spus că în timpul operațiunii, forțele au localizat o serie de dispozitive explozive și au reținut mai mulți suspecți. Palestinienii au anunțat că rezidenților li s-au trimis mesaje text prin care le cerut să rămână în casă, în timp ce unii membri ai grupărilor armate au primit mesaje prin care îi îndemnau să depună armele și să se predea.

Membrii unei aripi locale a Jihadului Islamic, cunoscută sub numele de Batalionul Jenin, au susținut că membrii săi au deschis focul asupra armatei israeliene din oraș și au vizat vehicule militare, inclusiv un buldozer D9, cu dispozitive explozive. Între timp, știrile din presa palestiniană au spus că forțele de securitate ale AP au arestat un membru proeminent al așa-numitului Batalion Jaba’, un alt grup armat cu sediul în nordul Cisiordaniei. Morad Malaysha era căutat de Israel de peste un an, susțin rapoartele.

În Fâșia Gaza, liderul Hamas, Ismail Haniyeh a transmis un mesaj de solidaritate cu Jenin și a avertizat că „Sângele vărsat în Jenin va determina următoarea etapă, pe toate căile potențiale. Oamenii noștri și rezistența lor sunt capabili să răspundă acestei agresiuni barbare.”Forțele de securitate se pregăteau pentru un posibil tir de rachete din Fâșie. O sursă înalt de securitate a declarat pentru site-ul de știri Ynet că Hamas și Jihadul Islamic Palestinian din Gaza au primit mesaje că operațiunea se limitează la Jenin și că nu ar trebui să intervină sau „vom răspunde sever”.