Populația redusă a Israelului, însă cu un nivel ridicat, a transmis ideea că fiecare cetățean se poate antrena și organiza o armată națională destul de repede. De asemenea, armata israeliană a avut tendința de a gravita spre forțe tehnologice avansate, cu putere mare de foc. Iată cinci arme ale armatei israeliene folosite în luptă:

Tancul Merkava

Creat de generalul Israel Tal, Merkava este primul și singurul tanc de luptă din Israel. Rezervorul a fost special conceput privind doctrina israeliană a tancurilor, acesta avea motorul așezat în partea din față a rezervorului pentru a oferi protecție echipajului. Acesta a devenit un tanc defensiv, potrivit pentru apărarea împotriva formațiunilor blindate egiptene de pe forțele Sinai. 

Tancurile Merkava au fost unele dintre primele vehicule blindate care au fost echipate cu sisteme active de protecție împotriva rachetelor ghidate. Israelul a construit puțin peste 2.000 de astfel de tancuri, în toate versiunile posibile.

Sistemul de rachete Spike

Acesta este un sistem de rachete ghidate antitanc al Israelului, care se potrivește tuturor. Sistemul Spike este un sistem de rachete cu un focos de încărcare în fprmă de tandem și o rază de acțiune de 800 de metri. Poate fi montat pe orice, de la vehicule terestre la elicoptere, nave și drone. Poate fi folosit împotriva tancurilor și a vehiculelor blindate, nave, avioane, chiar și ținte individuale de mare valoare. 

Transportorul blindat de personal Namer

Majoritatea vehiculelor de luptă de infanterie nu sunt blindate puternic. Namer este diferit față de celelalte vehicule, fiind construit din tancuri mai vechi. Un vehicul de luptă Namer este, de fapt, un model Merkava anterior, cu turela și arma principală îndepărtate și cu o cantitate enormă de armură aplicată frontal și lateral. Un Namer cântărește la fel de mult ca un Merkava înainte de modificări, fiind o dovadă a cantității de armură adăugată.

Aproximativ 120 de tancuri Merkava au fost transformate în transportoare Namer, suficient pentru a echipa aproximativ trei batalioane. Namer are un echipaj de trei persoane, din care fac parte un șofer, operatorul de stație de arme și comandantul. În plus, poate transporta nouă infanteriști.

Tavor 

Pușca Tavor este o armă standard de infanterie a armatei israeliene. O pușcă cu aspect futurist, cu magazia amplasată la bază, asigură un design compact, păstrând totuși lungimea unei puști normale. 

Sistemul de lansare a rachetelor multiple „Smasher”

Lansatorul de rachete Smasher este, de fapt, un pilon al ramurii de artilerie a armatei Statelor Unite, M270, care a fost dezvoltat în anii 1970. Bazat pe un șasiu M2 Bradley modificat, Smasher poate avea douăsprezece rachete de 227 milimetri. 

Israelul deține 48 de sisteme Smasher. În prezent, este limitat la rachete cu o rază de acțiune de doar 40 de kilometri, însă rachetele noi cu rază de acțiune de 150 de kilometri sunt în curs de producție. Astfel de rachete vor oferi artileriei israeliene, poziționată în Haifa, capacitatea de a lovi Damascul, conform nationalinterest.org.