Armele hipersonice: noua cursă a înarmării

Armele hipersonice: noua cursă a înarmării

Rusia, China și Statele Unite au certificat că nu vor dezvolta arme hipersonice nucleare. Aceste noi arme convenționale ar viza chiar să înlocuiască parțial arsenalul nuclear.

Totuși, acest lucru nu înseamnă că această nouă tehnologie nu are niciun impact asupra echilibrului nuclear global. Mulți cercetători sunt îngrijorați cu privire la riscul de „amestec” între armele convenționale și cele nucleare.

Armele hipersonice sunt vizate în special de această problemă, în condițiile în care, potrivit generalului James E. Cartwright, unul dintre marii susținători ai programului Prompt Global Strike, „disuasiunea nu mai poate veni doar din armele nucleare. Trebuie să aibă un spectru mai larg”.

Orice dezechilibru în domeniul armamentului ar putea atunci pune în pericol echilibrul nuclear global.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apariția armelor hipersonice ar putea duce la o nouă cursă a înarmării. Potrivit mai multor analiști, dezvoltarea armelor hipersonice este o alegere strategică de înțeles pentru Rusia și pentru China. Acestea le-ar putea conferi o formă de „securitate” sau de protecție în fața arsenalului american, încă mult superior.

În schimb, dezvoltarea acestui tip de armament nu a fost o prioritate pentru Washington, deoarece nu i-ar schimba fundamental capacitățile de atac și nu i-ar amenința hegemonia militară.

Cu toate acestea, decizia SUA de a lansa propriile programe hipersonice riscă să creeze un ciclu de acțiune-reacțiune.

Într-un context tensionat de apropiere între arsenalele convenționale și cele nucleare, o cursă a armamentului hipersonic ar putea relansa cursa armelor nucleare.