Arcul de Triumf din Chișinău, repararea unei greșeli

Arcul de Triumf din Chișinău, repararea unei greșeli

Arcul de Triumf din Chișinău, construit dintr-o necesitate sau, mai degrabă o greșeală, este martorul trecerii timpului peste capitala Republicii Moldova.

Simbol al veșniciei, aflat în Parcul Catedralei, unește printr-o axă de simetrie Catedrala Nașterii Domnului și clopotnița acesteia, Piața Marii Adunări Naționale și Casa Guvernului din Chișinău.

Arcul de Triumf, un portic peste timp

Pe parcursul istoriei, monumentul a purtat mai multe denumiri: Arcul de Triumf, Arcul Biruinței (în perioada sovietică), Porţile Sfinte.

Construit în 1841, după proiectul arhitectului-șef Luca Zaușkevici, are la bază proiectul Arcului de Triumf din Roma.

Ne puteți urmări și pe Google News

Arcul de Triumf este construit din piatră albă șlefuită, de formă pătrată, cu patru deschideri, fiind amplasat pe axa principală a Catedralei Mitropolitane Nașterea Domnului (1830) şi Clopotniţei Catedralei (1835).

Monumentul are o înălțime de 13 m și ornamentele şi capiteluri executate din ceramică, ce imită stilul corintic. Baza construcţiei este înscrisă în patru piloni masivi, corintici, plasați pe postamente speciale ce servesc drept pasaje pentru pietoni. Nivelul superior este decorat în stil clasic.

Necesitatea construirii Arcului de Triumf

Arcul de Triumf din Chișinău s-a născut dintr-o greșeală de calcul. Mitropolia a comandat, la Kiev, trei clopote pentru catedrală. Doar că unul dintre aceste clopote turnate la Kiev de Vasili Losenko, cel de 6,4 tone, nu a încăput în clopotniță.

Așa că s-a decis construirea unui nou edificiu, care să găzduiască clopotele. Prin urmare, s-a ridicat un arc triumfal, care avea și rol de clopotniță, pentru a semnala victoria armatei ruse în războiul ruso-turc.

Constantin Ivanov a fost cel care a fixat clopotele, pentru suma de 1000 ruble. El a lăsat drept amanet, în caz de nereușită, toată averea sa imobiliară.

Arcul de Triumf o mândrie a moldovenilor

Clopotele au inscripționate textele: „Din bunăvoința țarului Nikolai I în anul 1838” și „Pentru Catedrala Nașterea Domnului din Chișinău”.

Într-unul dintre pilonii Arcului de Triumf din Chișinău se află o scară metalică, care urcă la nivelul doi spre ceas. Primul a fost montat în 3 august 1839, dar a fost distrus în urma unei explozii, iar în 1942 a fost reparat contra sumei de 18 mii lei.

Arcul de Triumf din Chișinău este unul dintre cele cinci astfel de monumente considerate cele mai frumoase din lume.