„Conac” pe acoperiş sau ce nu vrea să vadă primarul Ion Ceban. Video
- Julieta Savitchi
- 24 iunie 2024, 20:20
„Conac” pe acoperişul unei clădiri de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău. Construcţia deocheată se află pe acoperişul unei clădiri cu tei nivele, vis-a-vis de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, în apropiere de Primăria municipiului Chişinău.
Se întâmplă în timp ce în capitala de peste Prut au fost demolate de către autorităţile locale gărduţuri de la ţarcuri cu flori, cuşti pentru iepuri de pe lângă casele la sol şi foişoare din lemn pentru copii, amplasate de locatari în curţi.
În schimb, autorităţile de la Chişinău au legalizat construcţia de pe acoperiş de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Ignorând astfel plângerile locatarilor de la etajele inferioare, ale căror locuinţe au fost avariate.
Cel care a reuşit „să înmoaie inima” funcţionarilor de la Primăria Chişinău este un important om de afaceri, vorbitor de limbă rusă şi afiliat primarului Ion Ceban. „Meritele” sale sunt apreciate de edilul Capitalei, care îl felicită cu ziua de naştere şi îi oferă diplome de onoare.
Locuitorii din bloc consideră că în acest caz nu s-a trecut fără mite consistente.
Cum a fost construit un „conac” pe acoperiş
În 2000, Iuri Zariţki, pe atunci jucător de baskhet, a cumpărat un apartament de 59 metri pătraţi la ultimul etaj din blocul cu trei nivele de pe strada Ştefan cel Mare şi Sfânt nr.130. Un an mai târziu, acesta obţine, împreună cu vecinii de la etajul întâi, autorizaţie pentru construcţia unei anexe multietajate.
În acelaşi timp, Zariţki a obţinut de la Primăria Chişinău, autorizaţie pentru construcţia unei mansarde. Cu condiţia ca aceasta să se încadreze în limitele apartamentului pe care îl deţine.
Acesta ingoră, însă, condiţiile din autorizaţie şi îşi extinde mansarda şi pe acoperişul apartamentelor vecine. Astfel, locuinţa lui Zariţki ajunge la aproape 200 de metri patraţi. Pe care reuşeşte, ca prin minune, în 2020, să o dea în exploatare şi să o înregistreze în Registrul bunurilor imobile.
Mai mult, baskhetbalistul a reconstruit locuinţa după bunul plac, fără acte permisive. Abatere constatată de către inspectorii în construcţie.
Pereţi fisuraţi şi sistem de ventilare blocat
Cu un etaj mai jos se află apartamentul unei familii de ucraineni. Larisa Haiut şi-a procurat locuinţa cu mulţi ani în urmă. Apoi a plecat cu soţul să locuiască în Odesa.
Revenind la Chişinău, Larisa Haiut şi-a găsit locuinţa inundată, cu tavanul prăbuşit. Iar în pereţi au apărut fisuri.
Mai mult, locuinţa a fost debranşată de la conducta de gaze pe motiv că lipseşte sistemul de ventilare. Sistem, care după cum s-a constatat, a fost blocat în urma lucrărilor de reconstruire a locuinţei lui Zariţki.
„Acum nu ne putem folosi de locuinţă. Mai ales iarna, când nu putem să o încălzim. Zariţki a modificat pereţii de rezistenţă. Suntem în zona seismică şi în caz de un cutremur mai puternic, ne prăbuşim. Am fugit de război şi am găsit apartamentul distrus la Chişinău. Casa este veche, vedeţi, tavanul e din lut.
Am încercat să discutăm cu Zariţki, dar fără rezultat”, a declarat Larisa Haiut pentru EvZ.
Femeia este convinsă că nu s-a trecut fără coruperea unor funcţionari. „În documente a apărut că Zariţchi este proprietar al apartamentului 12 A. Nu există aşa un apartament, este un fals”, a spus Haiut.
O altă locatară, peste apartamentul locuinţei căreia s-a extins Zariţki, la fel, consideră că nu s-a trecut fără mituirea funcţionrilor. „Au bani şi fac tot ce vor”, a spus femeia.
„Conac” salvat de judecători
Experţii în construcţie au constatat că Iuri Zariţki a efectuat lucrările cu abateri de la legislaţie, fără acte permisive, şi a pornit pe numele lui un proces contravenţional.
Afaceristul a contestat în instanţă procesul verbal şi a primit câştig de cauză. Instanţa şi-a justificat decizia prin faptul că inspectorul în construcţii nu a precizat care sunt abaterile de la proiect. Un proiect, care pare-se că nici nu există.
Ulterior, această decizie, ajunsă irevocabilă, a fost invocată aproape în toate răspunsurile oferite la plângerile semnate de Larisa Haiut.
Femeia l-a acţionat pe Zariţki în instanţa civilă, cerând despăgubiri pentru locuinţă. Cererea i-a fost respinsă. Iar argumentul forte a fost decizia prin care a fost oprit procesul contravenţional.
În context, precizăm că există o breşă în legislaţia moldovenească, cu ajutorul căreia au fost legalizate sute de construcţii ilegale.
Inspectorul constată abaterile şi întocmeşte procesul verbal. Iar instanţa urmează să aplice sancţiunea. Dacă instanţa încetează procesul contravenţional, atunci autorităţile sunt obligate, de facto, să legalizeze construcţia ilegală.
Apreciat de primarul Ion Ceban
Fost jucător profesionist de basket, proprietarul dubiosului „conac” de pe acoperiş, este unul din liderii care produc produse de panificaţie congelate de pe piaţa din Republica Moldova. În 1999, a fondat întreprinderea Ferex GB SRL. Acum, întreprinderea deţine mai multe mărci comerciale pentru produse congelate – „Casa noastră”, „PelMini”, „Tortos” etc.
Tot în 1999, Zariţki a fondat Liga de baskhet din Republica Moldova. Zariţki încearcă să promoveze Liga ca o alternativă a Federaţiei de baskhet din Moldova, pe care a acuzat-o în repetate rânduri de corupţie.
Liga lui Zariţki a organizat nenumărate competiţii de baskhet, toată informaţia fiind prezentată doar în limba rusă.
În 2023, afaceristul a cumpărat clubul de baskhet „Edilitate”. Pe echpamentul jucătorilor apare logo-ul brandului „Casa noastră”.
Iuri Zariţki apare în fotografii alături de fostul ministru al sporturilor şi ex-deputat, Serghei Afanasenco. Până în 2014, Afanasenco a fost membru alPartidului Comuniştilor, iar în 2019 acesta făcea parte din echipa lui Ion Ceban, fiind consilier municipal ales pe lista Partidului Socialiştilor.
Ulterior, Afanasenco a părăsit PSRM şi a aderat la proiectul MAN al lui Ceban.
Ion Ceban l-a decorat pe Zariţchi cu diploma de onoare a Primăriei Chişinău „în semn de apreciere pentru rezultate remarcabile obţinute în activitate”.
Ce spune afaceristul despre „conac”
Iuri Zariţki respinge acuzaţiile aduse de vecini şi inspectorii în construcţie. Mai mult, el spune că aceştia ar trebui să-i fie recunoscători. Iar Larisa Haiut pur şi simplu vrea bani de la ei.
„Am toate actele în regulă, construcţia este dată în exploatare. Când ploua, vecinilor le curgea apa în casă. De când eu am extins mansarda, lor nu le mai plouă în casă şi sunt fericiţi. La fel, şi funcţionarii de la Primărie. Căci am salvat bugetul de nişte cheltuieli.
Iar Larisa şi-a distrus singură apartamentul. Ca să scoată bani de la mine”, a declarat Iuri Zariţchi, solicitat la telefon de EvZ.
Opinia specialistului
Echipa EvZ l-a contactat pe expertul judiciar Sergiu Bazic, fost angajat al Inspecţiei în construcţii.
Expertul s-a arătat mirat că pe o clădire de pe artera principală a Capitalei a fost edificată o astfel de construcţie şi, mai ales, că a fost dată în exploatare.
„Poate că a fost cândva foarte demult. Dar în ultimii ani nu cred că este posibil. Ştiu că actuala conducere a Primăriei Chişinău nu acceptă astfel de construcţii. Cu atât mai mult, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt”, a declarat expertul.