Evenimentul Zilei > Actualitate > Arafat, anunț crucial în cea mai neagră zi! Cel mai mare coșmar a devenit realitate
Arafat, anunț crucial în cea mai neagră zi! Cel mai mare coșmar a devenit realitate

Arafat, anunț crucial în cea mai neagră zi! Cel mai mare coșmar a devenit realitate

Guvernul a aprobat hotărârea privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Raed Arafat a mai precizat că masca de protecție devine obligatorie în toate spaţiile deschise în localităţile unde indicele cazurilor de COVID depăşeşte 3 la mia de locuitori.

„Referitor la purtarea măştii până la 3 la mie incitenţa, de la zero la 3 la mie masca este purtată obligatoriu în spaţiile aglomerate, de la 50 de metri de la intrarea în şcoli. De la trei la mie în sus masca este obligatorie în toate spaţiile deschise”, a spus Raed Arafat.

„Al doilea aspect, au rămas valabile prevederile care au stabilit că de la 0 la 1,5 la mie incidenţă restaurantele, cafenele, cinematografele, toate aceste entităţi vor funcţiona cu 50 la sută capacitate; între 1,5 la mie şi 3 la mie cu 30 la sută capacitate. Mai mare de 3 la mie, atunci vor fi din păcate închise. A rămas şi obligativitatea testării personalului care lucrează în centre rezidenţiale o dată pe săptămână prin grija DSP. Este foarte important pentru protejarea persoanelor în vârstă care sunt în centrele rezidenţiale. Acest lucru este necesar după ce personalul nu mai face rotaţie la 14 zile şi vine în ture normale. La 7 zile evaluarea lor va duce la prevenirea transmiterii virusului”, a mai spus șeful DSU.

Zi neagră pentru România

Potrivit comunicatului Grupului de Comunicare Strategică, în urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.016 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Cele mai multe cazuri noi s-au înregistrat în Capitală, unde 669 de oameni au fost descoperiți ca infectați în urma testelor PCR.

Potrivit aceleiași surse, coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori  a ajuns în București la 2,82.

Capitala este urmată de județul Alba, unde sunt focare – 2,75, și de județul Vâlcea, cu 2,35.

Și în ceea ce privește numărul de cazuri descoperite la retestare stă prost Bucureștiul. 147 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Mulți morți, puține paturi de ATI

„Până astăzi, 5.601 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.439. Dintre acestea, 686 sunt internate la ATI.Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.740.624 de teste. Dintre acestea, 31.318 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 18.899 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.419 la cerere”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.