Arabia Saudită plănuiește o reducere a producției de petrol, decizie menită să ajute Rusia și să crească tensiunile cu SUA

Arabia Saudită plănuiește o reducere a producției de petrol, decizie menită să ajute Rusia și să crească tensiunile cu SUA România urcă pe locul trei în top 500 companii Europa de Est. Sursa foto: Arhiva EVZ

Arabia Saudită urmărește reducerea producției de petrol pe zi, mișcare considerată a fi în ajutorul Rusiei, potrivit surselor. Același plan este urmărit și de Rusia, care a tăiat deja semnificativ din livrările de gaz către Europa.

Arabia Saudită plănuiește să reducă din producția de petrol, deși cantitatea care va fi furnizată nu a fost decisă încă. Măsura reducerii urmează să fie anunțată în cadrul întâlnirii OPEC+ de la Viena ce va avea loc miercuri, 5 octombrie.

Arabia Saudită și Rusia plănuiesc să reducă producția de petrol

Din informațiile inițiale, Arabia Saudită și Rusia plănuiesc să reducă cu 1-2 milioane de barili pe zi sau mai mult, deși acestea ar putea fi introduse treptat pe parcursul a mai multor luni. Mișcarea ar declanșa probabil contramăsuri ale SUA, au avertizat analiştii.

„Dacă vor un preț mai mare al petrolului, au indicat în mod clar că vor urmări asta, chiar dacă va avea ca rezultat un răspuns din partea SUA”, a spus Raad Alkadiri, analist la Eurasia Group.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întâlnirea OPEC are loc pe fundalul scăderii prețului petrolului de la maximele multianuale atinse în martie și al volatilității severe a pieței. La întâlnire este așteptat să participe și cel mai înalt oficial al Rusiei în domeniul energiei, Alexander Novak. Astfel, se presupune că acesta va sprijini o reducere substanțială a producției, petrolul Rusiei fiind deja tranzacționat cu o reducere mare, deoarece cumpărătorii europeni au renunțat la el.

Moscova ar putea sugera o reducere e până la 1 milion de barili pe zi. Potrivit surselor, cel mai probabil, reducerile vor fi făcute din producția existentă.

Decizia Arabiei Saudite va crește tensiunile cu SUA

Tensiunile dintre Arabia Saudită, cel mai mare exportator de țiței din lume, și SUA, cel mai mare consumator din lume, vin în timp ce analiștii avertizează asupra unui război energetic global care se adâncește, fiind declanșat de invazia Ucrainei de către Rusia.

Atât Riad cât și Moscova urmăresc să reducă producția de petrol pentru a opri scăderea prețului petrolului, care a scăzut de la aproximativ 120 de dolari pe baril la începutul lunii iunie, la aproape 95 de dolari la începutul lunii septembrie.

Helima Croft, fost analist CIA și șef al cercetării mărfurilor la RBC Capital Markets, a declarat că Rusia ar putea să-și îndrepte atenția către perturbarea piețelor petroliere, după ce deja a tăiat majoritatea livrărilor de gaz către Europa, potrivit Financial Times.