Apocalipsa e aici! Trăim deja o catastrofă. A ajuns să fie o normalitate
- Antonia Hendrik
- 5 februarie 2022, 19:24
Căldura extremă din oceanele lumii a depășit „punctul fără de întoarcere” încă din 2014 și a devenit noua normalitate, avertizează oamenii de știință Van Houtan și Kisei Tanaka. Cercetătorii au început studiul cu scopul de a afla modul în care căldura extremă a oceanelor a influențat viața pe pământ.
„Ecologia ne învață că extremele au un impact enorm asupra ecosistemelor”, a spus cercetătorul Van Houtan. „Încercăm să înțelegem schimbările dramatice pe care le-am văzut de-a lungul coastelor noastre și în ocean, pe recifele de corali, alge, rechini albi, vidre de mare, pești și multe altele”. Rezultatele cercetării dovedesc că omenirea se îndreaptă spre o catastrofă climatică sau chiar trăim deja.
„Prin folosirea acestor măsurători ale extremelor, noi am arătat că schimbările climatice nu sunt un fenomen incert care s-ar putea întâmpla în viitorul îndepărtat. Din contră, schimbările climatice sunt un fapt istoric și au mai avut loc până acum”, a mai subliniat cercetătorul Kyle Van Houtan.
„Schimbările climatice extreme sunt aici, în oceane, iar oceanele sprijină toată viața pe Pământ”
Oameni de știință au raportat în 2019 că numărul de valuri de căldură care au afectat oceanele planetei a crescut brusc, ucigând viața marină. Mai mult, începând cu 2014 am asistat la primul an care depășea pragul de 50% pentru căldura extremă.
Studiul, publicat în jurnalul Plos Climate, a examinat temperatura lunară din fiecare parte a oceanului și a stabilit cea mai ridicată temperatură din ultimii 50 de ani ca punct de referință pentru căldura extremă.
„Pentru oceanul global, 2014 a fost primul an care să depășească pragul de 50% pentru căldura extremă astfel că a devenit normal, iar Oceanul Atlantic de Sud și Oceanul Indian au depășit această limită mai devreme, 1998 și 2007 respectiv”, a mai spus cercetătorul.
Oceanele sunt cruciale pentru înțelegerea schimbărilor climatice
Proporția oceanului care se confruntă cu căldura extremă în unele ecosisteme mari este acum de 80%-90%, cele cinci cele mai grav afectate incluzând zonele de pe coasta de nord-est a SUA și Canada, în largul Somaliei și Indoneziei și în Marea Norvegiei.
„Ar trebui să-ți pese de țestoase, păsări marine și balene, dar chiar dacă nu îți pasă, cele mai profitabile două zone de pescuit din SUA, se află exact în acele locuri”, a spus Van Houtan, în timp ce 14 zone de pescuit din Alaska au fost declarate dezastre federale .
„Oceanele sunt cruciale pentru înțelegerea schimbărilor climatice. Oceanele reprezintă în jur de 70% din suprafața planetei noastre și absorb mai bine de 90% din încălzirea globală”, a precizat profesorul John Abraham de la Universitatea St. Thomas din Minnesota, SUA, scrie theguardian.