Apele Române, în alertă. Seacă Lacul Techirghiol? Se caută soluții

Apele Române, în alertă. Seacă Lacul Techirghiol? Se caută soluții

Seceta prelungită și temperaturile ridicate, care au dus la dispariția mai multor întinderi de apă din Dobrogea, pun în pericol și lacul Techirghiol, cunoscut în întreaga lume datorită proprietăților terapeutice ale vestitului nămol sapropelic, nivelul apei scăzând cu aproape 1,5 metri, potrivit Apelor Române Dobrogea Litoral.

Istoricul menținerii calităților terapeutice

Începând cu perioada anilor 1970 s-a constatat o creștere continuă a nivelului apei în lacul Techirghiol, urmată de o scădere a salinității lacului și ca urmare a avut loc o deteriorare a mediului și condițiilor favorabile dezvoltării unei flore și faune specifice nămolului sapropelic, cu calitățile terapeutice recunoscute, arată ABADL.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru stoparea degradării și remedierea caracteristicilor terapeutice actuale ale lacului Techirghiol s-au proiectat și executat, în mai multe etape, lucrări și amenajări, care să intercepteze și evacueze în afara perimetrului lacului, cât mai mult din afluxul de apă dulce de suprafață și din subteran.

Aceste lucrări au fost efectuate în trei etape, prima etapă a avut loc în perioada anilor 1977-1979, iar a doua în perioada 1980-1983. Aceste ape dulci sunt interceptate de către construcții hidrotehnice și de drenare de coastă și apoi sunt evacuate în afara lacului Techirghiol. Etapa a treia a început în anul 1987, fiind executate diverse lucrări, respectiv baraj în coada lacului Techirghiol (barajul mare), canal de coastă pe malul sudic al lacului Techirghiol.

 

(Sursa Foto-ABADL)