Înăsprirea condiţiilor de acordare a împrumuturilor pentru cumpărarea de locuinţe, palierele ridicate la care au ajuns preţurile din piaţă, dar şi criza creditelor din Statele Unite, ale cărei efecte au fost resimţite de instituţiile financiare europene din domeniul creditului ipotecar, au determinat, în această lună, ieftinirea uşoară a apartamentelor vechi.

Practic, preţurile au scăzut cu până la 7% în aprilie, raportat la ianuarie, iar unii analişti imobiliari nu exclud ca până la finele anului în curs deprecierea să ajungă la circa 10%.

Spre exemplu, un apartament cu trei camere din cartierul bucureştean Colentina este scos la vânzare la un preţ de 138.500 de euro, comparativ cu nivelul de 143.000 de euro cerut în ianuarie 2008.

"Cei interesaţi de achiziţia unei locuinţe nu mai sunt dispuşi să plătească sumele exorbitante cerute de vânzători, iar veştile negative din SUA au determinat atitudini mai prudente faţă de investiţiile de acest fel", declară Ilias Papageorgiadis, managing partner al unei companii de consultanţă imobiliară.

Pentru mai multe informaţii, citiţi ediţia de joi a revistei Capital.