Aparatura invechita si salariile mici ii alunga pe medici din tara

Aparatura invechita si salariile mici ii alunga pe medici din tara

Un studiu recent arata ca peste jumatate dintre  doctorii romani vor sa-si practice meseria in strainatate.

Nemultumiti de conditiile de munca, jumatate dintre medicii din Romania isi fac meseria fara a fi motivati, arata un studiu al Federatiei Solidaritatea Sanitara din Romania. Aproape 65% dintre cele 600 de cadre medicale intervievate ar vrea sa lucreze in strainatate.

Daca salariul mediu al unui medic roman nu atinge 400 de euro, in strainatate salariul pleaca de la 3.500 de euro. Pana acum, aproximativ 4.000 de asistenti si medici au facut demersuri pentru a putea pleca in strainatate.

Peste jumatate dintre ei au obtinut certificate de echivalare a studiilor, spun reprezentantii Ministerului Sanatatii Publice. Exodul medicilor lasa „goale” specializari care duc in prezent lipsa de medici: radiologie si terapie intensiva, sustin specialistii.

Conditii de munca nesatisfacatoare

Aparatura invechita, problemele de ordin administrativ si insuficienta fondurilor raman principalele probleme cu care se confrunta medicii romani. Aproximativ 40% dintre medicii si asistentii intervievati in cadrul studiului Federatiei Solidaritatea Sanitara din Romania considera ca actualele conditii de munca nu le permit sau le permit in mica masura sa acorde ingrijiri medicale de calitate.

„Nu e in regula sa vezi cum iti pica rand pe rand aparatele pe care le foloseai. E ingrozitor pentru un chirurg sa se strice aparatul de aer conditionat in timpul operatiei si sa stea cu lampa deasupra capului. Mai sunt si carentele de medicamente”, comenteaza nemultumirile medicilor Alin Apostol, medic specialist chirurg.

Salariile mult prea mici sunt si ele un motiv pentru care doctorii aleg in numar mare tari precum Anglia, Franta, Italia sau Germania. „Aici se vorbesc limbi cunoscute. Tentati de limba pe care o stiu deja, de salariul de 10 pana la 15 ori mai mare si trasi de maneca de agentiile de recrutare din afara, multi vor pleca”, spune Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Fenomenul migratiei, trecator Specialistii asteapta ca anul viitor sa fie marele exod al cadrelor medicale in afara tarii. „Anul acesta au inceput sa vina societati de plasare a fortei de munca. Acum e perioada de tatonare, cand oamenii se intereseaza. Si acum numarul celor care sunt pe punctul de a pleca e extraordinar de mare. De exemplu, din 3.000 de medici din judetul Iasi, 180 au primit certificatul prin care pot profesa in strainatate”, mentioneaza Vasile Astarastoaie, secretar general in cadrul Colegiului Medicilor din Romania.

Sunt si medici insa care nu se arata ingrijorati si care apreciaza ca fenomenul migratiei este trecator. „Daca salariile s-ar tripla in 6-8 ani, atunci fenomenul acesta va fi tranzitoriu”, apreciaza Gheorghe Iana, directorul Spitalului Universitar de Urgenta, Bucuresti.

Ne puteți urmări și pe Google News