Evenimentul Zilei > Monden > Apa este esențială pentru organism. Dar oare ce cantitate trebuie să consumăm în sezonul estival? O cercetătoare răspunde
Apa este esențială pentru organism. Dar oare ce cantitate trebuie să consumăm în sezonul estival? O cercetătoare răspunde

Apa este esențială pentru organism. Dar oare ce cantitate trebuie să consumăm în sezonul estival? O cercetătoare răspunde

O întrebare tot mai insistentă revine în apropierea sezonului estival: Câtă apă trebuie să consumăm zilnic? O cercetătoare americană face precizări care în mare măsură oferă răspunsuri la această întrebare care preocupă populația lumii.

Vremea mai caldă și zilele mai lungi au inspirat memento-uri pentru a „rămâne hidratat” și a bea opt pahare de apă sau aproximativ doi litri pe zi.

Echilibrul de apă și sodiu din organism este esențial

”Nu pentru a confisca sticla de apă a nimănui, dar oamenii sănătoși pot muri uneori de fapt de băutul de prea multă apă. Sunt un fiziolog în exercițiu, și cercetarea mea se concentrează pe suprasolicitare și pe modul în care consumul de apă prea mult afectează organismul uman.

Deoarece echilibrul dintre apă și sodiu este esențial pentru viață, este extrem de rar ca oamenii să moară de prea multă sau prea puțin lichid. În cele mai multe cazuri, procesele moleculare fin reglate ale corpului tău au grijă inconștient de tine”, susține Tamara Hew-Butler, profesor asociat de exerciții fizice și științe sportive la Wayne State University.

Pe măsură ce primăvara se desfășoară, provocările legate de hidratare prind rădăcini în școli, sport și locuri de muncă. Aceste provocări de hidratare intens comercializate servesc la cultivarea atât a camaraderiei, cât și a concurenței prietenoase pentru a ne asigura că bem cantități obligatorii de apă pe tot parcursul zilei.

Consumul de apă depinde de mai mulți factori

”Hidratarea și „Provocările galoanelor” susțin convingerea larg răspândită că consumul de apă, dincolo de nevoia fiziologică sau sete, este sănătos.

Dar acest lucru nu este așa. Nevoile individuale de apă corporală – aportul – se bazează în primul rând pe cât de mult pierd oamenii apa din organism.

Câtă apă trebuie să bea fiecare persoană depinde în principal de trei factori:

●Greutatea corporală. Oamenii mai mari au nevoie de mai multă apă.

●Temperatura mediului. Când e mai cald, oamenii transpiră și pierd o mare cantitate de apă.

●Nivelurile de activitate fizică. Creșterea intensității exercițiilor crește pierderile de apă din transpirație. Prin urmare, o strategie de înlocuire a fluidelor unitară, care se potrivește tuturor, precum consumul a opt pahare de opt uncii de apă pe zi, este inadecvată și consumul de apă trebuie adecvat în funcție de fiecare persoană în parte”, mai detaliază Tamara Hew Butler, relatează Washington Post.

Umiditatea alimentelor nu este luată în calcul pe formulele clasice, observă cercetătoarea

”Rămâne neclar de unde vine recomandarea de admisie a apei „8 x 8”. Poate că acest prag de admisie de doi litri este derivat dintr-o interpretare greșită a recomandărilor originale oferite de Consiliul pentru Alimentație și Nutriție din SUA în 1945, precum și de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară din 2017, care afirmă că cantitatea zilnică recomandată de apă include toate băuturile plus umiditatea conținută în alimente”, mai observă cercetătoarea.

”Trebuie menționat că umiditatea conținută de alimente, în special fructele proaspete, sucurile, sucurile, supele, laptele, cafeaua și, da, chiar și berea, contribuie la această cerință zilnică recomandată de apă. Aceste orientări continua să sugereze că cea mai mare parte a conținutului recomandat de apă poate fi realizat fără a bea cupe suplimentare de apă plată”, destăinuie Tamara Hew Butler.

La final, Tamara spune:”Deci, trebuie să bei opt pahare de apă pe zi? Cu excepția cazului în care vă este sete, consumul de apă suplimentară nu va oferi probabil beneficii superioare pentru sănătate, dar probabil nici nu este dăunător. În cazul în care rinichii ar putea vorbi, cu toate acestea, ei ar spune că provocările de hidratare reprezintă nimic mai mult decât concursuri de pipi foarte comercializate”.