AOAR cere Guvernului sistarea producţiei de petrol şi gaze

AOAR cere Guvernului sistarea producţiei de petrol şi gaze

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) cere Guvernului să realizeze o analiză independentă şi obiectivă a politicii energetice a României şi a modului în care trebuie gestionate rezervele epuizabile de resurse energetice. Printre măsurile necesare se numără şi oprirea producţiei de gaze naturale şi petrol.

"În condiţiile în care se apreciază că preţul combustibililor în România nu este şi nu poate fi influenţat de existenţa unor resurse proprii de gaze naturale şi petrol, AOAR propune ca, în termen de trei ani, gradual, producţia de gaze şi petrol să fie oprită şi păstrate aceste resurse energetice epuizabile, până în momentul în care România va deţine tehnologii şi capacităţi industriale capabile să utilizeze mai profitabil aceste bogăţii naturale", a transmis, într-un comunicat, AOAR. Încasările statului din exploatarea resurselor, prea mici Totodată, asociaţia arată că, în ultimii ani, a solicitat constant autorităţilor competente şi Guvernului să examineze câştigurile ce revin statului din exploatarea bogatelor şi variatelor resurse naturale neregenerabile, resurse mult mai bogate decât cele deţinute de alte state.

"AOAR a făcut publică poziţia sa privind nivelurile extrem de mici obţinute de stat ca urmare a exploatării acestor bogăţii naturale, situaţie şi mai greu de acceptat într-o perioadă în care deţinerea acestor bogăţii ar trebui să contribuie, prin taxele şi impozitele legale percepute la niveluri internaţionale, la atenuarea situaţiei financiare precare a ţării", a mai transmis Asociaţia Oamenilor de Afaceri.

Taxă "Robin Hood" pentru petroliști  AOAR susţine că, pe termen scurt, s-ar putea ridica nivelul accizelor aplicat combustibililor la nivelul maxim aplicat în UE, iar alternativ s-ar putea introduce o impozitare suplimentară a veniturilor volatile înregistrate de companiile energetice (taxa "Robin Hood"), după experienţa Ungariei şi a Marii Britanii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fondurile acumulate ar trebui destinate exclusive dezvoltării energetice şi economice a României. Gazele de la ruși, prea scumpe

De asemenea, AOAR solicită Guvernului şi Parlamentului să ia poziţie publică faţă de "presiunile inadmisibile exercitate de către Comisia Europeană, referitoare la obligarea României de a trece la exportul gazelor naturale", în condiţiile în care ţara este obligată să importe din sursă unică - Rusia - până la 30% din necesarul de gaze naturale destinat asigurării consumului industrial şi casnic.

Potrivit sursei citate, țări ca Germania, Franța, Bulgaria, Ungaria și altele, au aranjamente speciale de import a gazelor naturale din Rusia, la prețuri cu 30-40% mai mici decât prețurile impuse României (la Bursa din Viena, prețul gazelor este de 265$ pe mia de metri cubi, față de 400$ plătiți de România).