Anunţul momentului despre banii românilor! BNR, mesaj crucial în plin război la graniţă: "Este un fenomen general global"

Anunţul momentului despre banii românilor! BNR, mesaj crucial în plin război la graniţă: "Este un fenomen general global" Bani pentru afaceri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Inflația în România a crescut în luna februarie a acestui an, ajungând la 8,5%, însă acesta este un fenomen global general. Precizările au fost făcute de purtătorul de cuvânt al BNR. Dan Suciu. El a făcut o serie de precizări cu privire la capacitatea statului român de a gestiona situația finaciară generată de războiul din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu a dat o serie de explicații referitoare la evoluția inflației în România. El a vorbit despre capacitatea statului român de a gestiona situația financiară ca urmare a tensiunii provocată de agresiunea rusă asupra Ucrainei.

Conform informațiilor oficiale, inflația a crescut în luna februarie 2022 și în România, ajungând la 8,5%. Inflația este un fenomen general global, susține purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

„În ultima perioadă au apărut o serie de întrebări legate de evoluțiile inflației, cursului de schimb și capacitatea statului român de a gestiona situația financiară ca urmare a tensiunii generate de agresiunea rusă asupra Ucrainei”, a precizat purtătorul de cuvânt al BNR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Arhiva EVZ

Inflația este sub cea a altor state UE

Potrivit spuselor sale, creșterea inflației este relativ mică, în raport cu luna precedentă. De asemenea, a mai precizat Dan Suciu, România stă mai bine decât alte țări europene care au ajuns la o inflație de peste 9%.

„Inflația a crescut în februarie 2022 și în România, ajungând la 8,5% dar este un fenomen general global. Creșterea este relativ mică față de luna precedentă și semnificativ mai scăzută decât în alte țări din regiune. Țările baltice, deși sunt în zona euro, au o inflație între 11 și 14%, Polonia și Bulgaria, Cehia deja au peste 9%. Suntem, împreună cu Ungaria, Belgia etc., la mijlocul clasamentului țărilor din UE. Aceasta, în condițiile în care, anul trecut, România era țara cu inflația cea mai ridicată din UE”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Dan Suciu

Suresa foto. EVZ

Situația din România este stabilă

Dan Suciu a mai explicat că dobânzile în România sunt sub rata inflației, în condițiile în care există o corelație directă între creștere inflației și cea a dobânzilor.

„În România, dobânzile continuă să fie mult sub rata inflației. ROBOR la 3 luni, luat cel mai adesea ca reper, este 4,36%, iar la 12 luni 4,52%, deci aproape jumătate din rata inflației. Deoarece creșterile de inflație și dobânzi au loc peste tot în lume, singura comparație care se poate face este cât de real negativă este rata dobânzii în diferite țări. La 2 - 4 % dobândă real negativă suntem tot pe la mijlocul clasamentului între țările UE, deci nu se poate spune că a avut loc o creștere exagerată de dobândă”, a mai explicat Dan Suciu pe Opiniibnr.ro.

Potrivit lui Suciu, deși dobânzile de împrumut ale statului au crescut în ultima vreme, aceasta s-a întâmplat nu numai în România, ci și în regiune. Iar o astfel de creștere nu reprezintă o reducere de încredere în statul român. Oficialul BNR a ținut să precizeze că Banca centrală și Ministerul Finanțelor dețin, atât împreună, cât și separat, un set variat de instrumente prin care pot răspunde eficient pentru atenuarea efectelor negative și depășirea situațiilor sensibile.