„Este vorba despre luarea unei decizii. Acum jumătate din sume se duc la Pilonul I, jumătate la Pilonul II. S-a constantat că la Pilonul I este mult mai mare randamentul ca la Pilonul II. Să se facă o analiză să se vadă dacă nu este oportun ca sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II. Să crească sumele pe Pilonul I, unde randamentul este mult mai mare. Cifrele indică asta. Nu e adevărat că vrem să luăm bani din Pilonul II, dar dacă Pilonul I este mai bun vom da mai mulți bani acolo”, a afirmat vineri Tudose, după ședința CEX a PSD, de la Neptun. 

Șeful Executivului a spus că un prim draft al bugetului va fi finalizat în maximum două-trei săptămâni.

„În două-trei săptămâni maxim o să avem draftul de buget și apoi să avem și toate măsurile pe domeniul fiscal pentru a fi sustenabile cheltuielile la buget. În trei săptămâni veți avea pachetul complet. Cea mai mare provocare este Legea Salarizării Unice, diminuarea impozitului pe venit și toate acestea vor fi făcute la pachet”, a spus Tudose.

Tot vineri, vicepremierul Marcel Ciolacu a spus că o decizie în privinţa pilonului II de pensii nu este luată şi sub nicio formă nu este vorba despre desfiinţarea acestuia, o decizie viitoare fiind una în interesul românilor.

„Nu Guvernul României a pornit această discuţie şi nu dintr-un interes că nu avem suficienţi bani. Deja colectarea preconizată şi cum vedem trendul nu sunt probleme de bani şi noi, mai mult ca sigur vom veni cu o rectificare pozitivă. Pilonul II de pensii a plecat de la ASF, de la domnul preşedinte Badea şi domnul vicepreşedinte Giurăscu. Dânşii urmăresc cifrele atât la pilonul I, cât şi la pilonul II de pensii. Din cifre le-au ieşit anumite concluzii, au avut o întâlnire cu administratorii de la pilonul II de pensii. Mai mult, ambele părţi au avut o întâlnire cu Ministerul de Finanţe. Nu este luată o decizie în ceea ce priveşte pilonul I de pensii. Sub nicio formă nu există desfiinţarea pilonului II de pensii sau marginalizarea. Decizia politică şi decizia Guvernului României va fi o decizie în ceea ce priveşte cum este mai bine pentru cetăţenii României”, a explicat Ciolacu.

Vicepremierul a precizat că există variante de lucru, iar răspunsuri exacte se află la reprezentanţii ASF. 

„Ne uităm în continuare pe cifre. (…) Este ceva îngrijorător în ceea ce priveşte pilonul II de pensii, nu ca în alte state. În alte state s-a cam fugit cu banii de la pilonul II, la noi sunt banii dar cred că se pot gestiona mai bine ca oamenii să aibă o pensie mai mare. Nu este o intrare brutală a statului pur şi simplu este vorba de eficienţă şi o decizie în favoarea cetăţenilor. (…) Nu se iau bani de la pilonul II să se mute in pilonul I, este exclus aşa ceva”, a anunțat Marcel Ciolacu.