Anunț categoric făcut de președintele Belarusului dă fiori reci pe șira NATO. Își poate transforma țara într-o bază comună cu Rusia

Anunț categoric făcut de președintele Belarusului dă fiori reci pe șira NATO. Își poate transforma țara într-o bază comună cu Rusia sursă: arhivă

Aleksandr Lukașenko, liderul de la Minsk, a vorbit despre un posibil scenariu în care Belarus să fie amenințat de țările din Occident. Președintele are un plan în acest caz.

Aleksandr Lukașenko, președintele din Belarus, a făcut un anunț ferm. El a declarat că, dacă situația o va impune, țara sa se va transforma într-o unică bază militară cu Rusia, pentru a contracara agresiunea Occidentului.

Afirmații categorice făcute de Aleksandr Lukașenko, președintele din Belarus

„Dacă va fi nevoie, Republica Belarus se va transforma într-o bază unică a Belarusului și Rusiei. Pentru a rezista agresiunii voastre, dacă voi sau alte state vecine luați brusc o astfel de decizie. Trebuie să înțelegeți foarte clar acest lucru”, a spus președintele din Belarus, într-un interviu acordat postului de televiziune CNN.

Întrebat dacă, în prezent, există obiective militare în țara pe care o conduce, Aleksandr Lukașenko a spus că nu este „nici o bază a nici unul stat, inclusiv a Rusiei, cu excepția a două cu destinație civilă, se poate spune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este o bază din perioada sovietică pentru detectarea timpurie a lansărilor de rachete nucleare de pe teritoriul vostru. Iar a doua bază este de comunicații, prin intermediul căreia forțele armate ruse realizează comunicarea cu flota sa din Atlantic.

„Acolo servesc în total, probabil, 30-40 de oameni, oamenii noștri”

Astea sunt toate bazele. Acolo servesc în total, probabil, 30-40 de oameni, oamenii noștri. Acolo sunt doi-trei ofițeri ruși, restul sunt militarii noștri. Aici, nu mai există nici un fel de alte baze”, a mai afirmat liderul de la Minsk.

Construcția, separată, a unui centru de inginerie radio „Baranovoci” (Ganțevici, regiunea Brest) cu stația de readiolocare „Volga”, a început în 1984, după care a fost conservată. În 1997 lucrările au fost reluate, iar în 2003, stația radar a fost pusă în stare de alertă. Cu ajutorul ei se realizează, în special, detectarea rachetelor balistice, a obiectivelor cosmice și a controlului asupra zonelor de patrulare a submarinelor țărilor NATO în Atlanticul de Nord și în Marea Norvegiei, conform vestidinrusia.ro.