Anul școlar 2023-2024. Transport gratuit cu trenul pentru elevi, pe orice distanță

Anul școlar 2023-2024. Transport gratuit cu trenul pentru elevi, pe orice distanță Sursa foto: Dreamstime

Anul școlar 2023-2024 vine cu facilități pentru toți elevii din România. Reglementările completează Legea Educației

Anul școlar 2023-2024 vine cu o serie de facilități pentru elevii care vor începe cursurile din luna septembrie. Între acestea este și  acordarea dreptului de a călători gratuit cu trenul pe orice distanță. Practic, elevii vor putea achiziționa bilete compensate 100% și vor putea merge cu trenul oriunde vor dori, pe teritoriul țării.

Noua lege a Educației menționează că „toți elevii beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație”.

Pentru elevii navetiști care nu au în localitate servicii de transport public, este prevăzută o sumă forfetară.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest sens a fost pus în dezbatere publică un proiect de Hotărârea de Guvern (HG) ce reglementează transportul elevilor în anul școlar 2023-2024. Documentul poate fi consultat pe site-ul Ministerului Educației. Proiectul legislativ conține reglementări cu privire la acordarea de gratuități la transport pentru elevi.

Reglementările care completează legea educației

Măsura vine în completarea legii educației în învățământul preuniversitar care va intra în vigoare pe 2 septembrie. Astfel, din anul școlar 2023-2024, sistemul de învățământ va funcționa după noi reguli.

„Operatorii de transport feroviar de călători vor emite elevilor legitimaţii de călătorie gratuite pentru toate categoriile de tren, clasa a II-a, pe orice relație de călătorie, pe perioada anului școlar cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE”, prevede actul normativ pus în dezbatere.

Până în 2017, legea permitea ca transportul elevilor să fie redus cu 50%, pentru distanțe de până la 300 de kilometri. Ulterior, din 2021, elevilor li s-a acordat gratuitate pe aceste distanțe. Doar că nu toate companiile de transport feroviar au respectat legea, conform Edupedu.ro.

Cum pot călători elevii în anul școlar 2023-2024

Conform noilor reglementări, din anul școlar 2023-2024, biletele gratuite vor fi acordate la clasa a II-a. Legea are în vedere: „bilete de călătorie cu reducere 100% din tariful de transport la toate categoriile de trenuri clasa a II-a și 100% din tariful de rezervare pentru trenurile cu regim de rezervare, inclusiv abonamente cu reducere 100% din tariful de transport, conform reglementărilor proprii operatorului de transport, pentru elevi”.

„Pentru călătoria la vagon de dormit, vagon cuşetă sau la clasa I, elevii vor plăti integral următoarele diferenţe tarifare: diferenţă de clasă, tarif de rezervare clasa I, supliment de pat/cuşetă, după caz”, mai scrie în proiectul de act normativ.

CFR Călători a anunțat noile facilități de care vor beneficia elevii și studenții în anul școlar 2023-2024. Noile prevederi legislative vor fi aplicate după adoptarea Hotărârii de Guvern, inițiate de Ministerul Educației și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Acest act normativ va conține metodologia de aplicare.

Reguli de transport pentru elevi în anul 2023-2024

Emiterea biletelor de călătorie și a abonamentelor lunare gratuite pentru elevi se va face, conform reglementărilor în vigoare. Acestea vor putea fi procurate de la punctele de vânzare ale operatorilor de transport feroviar. Pentru a beneficia de gratuitate, în anul școlar 2023-2024, elevii trebuie să prezinte o serie de documente:

  • cardul naţional de elev valabil (n. red. încă nu este în vigoare);
  • carnetul sau legitimația de elev emis/emisă de unitatea de învățământ de apartenență;
  • carnetul/legitimația de elev conține minim următoarelele elemente: nume și prenume elev, CNP elev, nr matricol, viza pentru anul școlar în curs;
  • adeverința emisă de unitatea de învățământ de apartenență;
  • adeverința, din care rezultă calitatea de elev, se emite pentru anul școlar în curs, conform modelului din cadrul anexei nr. 1a;
  • adeverință colectivă pentru elevi în cazul călătoriei grupurilor de elevi;
  • adeverința este prevăzută cu semnătura conducătorului unității de învățământ și ștampila unității de învățământ, conform modelului din cadrul anexei 1b.
Trenuri CFR gratis pentru elevi, în anul 2023-2024

Sursa: arhiva EVZ

Reguli pentru anul școlar 2023-2024

O altă variantă pe care elevii și studenții o au la dispoziție este achiziția de la automatele de vânzare sau online. În aceste situații, identitatea elevilor va fi confirmată prin interogarea bazei de date pusă la dispoziție de Ministerul Educației. Aceste informații vor trebui să fie accesibile, prin Autoritatea pentru Reforma Feroviară, tuturor operatorilor de transport feroviar.

Calitatea de elev poate fi confirmată și la casa de bilete a operatorului de transport prin prezentarea unuia dintre documentele menționate. După ce va fi luat în evidență, elevul va putea procura și bilete online în anul școlar 2023-2024.

„De la data începerii anului școlar și până la data de 30 septembrie, inclusiv, elevii pot călători în baza carnetului/legitimației de elev sau a adeverinței vizată pentru anul şcolar anterior”, prevede proiectul de act normativ.

Elevii trebuie să prezinte biletele la control

În anul școlar 2023-2024, în cazul călătoriei cu trenul, elevii care beneficiază de astfel de facilități vor trebui să prezinte biletul de călătorie. Acesta va trebui însoțit de un act de identitate. Fie că este vorba despre carte de identitate, pașaport, permis de conducere etc.

„La verificarea legalităţii călătoriei în tren, elevii vor prezenta legitimaţia de călătorie în format fizic, în original, cu excepția celor emise pe suport digital. Și un document de identitate în format fizic, în original, prevăzut cu nume, prenume, CNP și fotografie (CI, pașaport, permis de ședere, carnet de conducere)”, se mai arată în document.

În cazul celor care nu au împlinit 14 ani, se solicită certificatul de naștere. Este acceptată și legitimația de elev ori carnetul, dacă conține fotografia titularului și CNP, în anul școlar 2023-2024.

„Pentru elevii care au împlinit vârsta de 14 ani sau certificatul de naștere în original/copie pentru cei sub 14 ani. În locul documentului de identitate se acceptă și carnetul/legitimația de elev în original dacă acesta/aceasta conține fotografie și CNP”, mai prevede proiectul.

În cazul în care, în tren, elevii nu prezintă documentele cerute, vor fi considerați pasageri clandestini. Ei vor fi tratați conform legii și cum prevăd reglementările operatorului feroviar.