Evenimentul Zilei > Politica > Filmul remanierii din PNL. Cum au plecat Chițoiu și Gerea din Guvern și cum a ajuns Iohannis vicepremier
Filmul remanierii din PNL. Cum au plecat Chițoiu și Gerea din Guvern și cum a ajuns Iohannis vicepremier

Filmul remanierii din PNL. Cum au plecat Chițoiu și Gerea din Guvern și cum a ajuns Iohannis vicepremier

Liberalii, reuniţi astăzi în ședință, au decis să-l propună pe Klaus Iohannis (în prezent primar al Sibiului) pentru funcția de ministru de interne şi pentru cea de vicepremier. Ministrului Economiei, Andrei Gerea i-au retras sprijinul politic, acesta urmând să fie înlocuit cu Teodor Atanasiu. De asemenea, actualul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolaescu, va prelua ministerul Finanţelor, urmând ca locul său la Sănătate să fie luat de şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Busoi.

UPDATE. 19.00. Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a anunțat că își va da demisia luni, la prima oră. "Nu mi s-a reproşat nimic. Este o schimbare politică. S-a dorit ca noile mutări de azi să dea un suflu nou. S-a dorit o echipă nouă, mai compatibilă între personalităţile care o compun", a explicat Gerea.
UPDATE 13.45. Crin Antonescu anunță oficial deciziile PNL. El anunță că îi cere lui Iohannis, ca vicepremier, "mai multă ordine în guvern şi în ţară, mai multă civilizaţie în sensul liberal, de funcţionare a instituţiilor în favoarea cetăţenilor şi o reprezentare puternică a poziţiilor liberale în acest guvern".

  • CITIȚI AICI INTEGRAL DECLARAȚIILE LIDERULUI PNL.


UPDATE 13.30. Andrei Gerea, înlocuit la ministerul Economiei de Teodor Atanasiu: Accept votului partidului, mergem mai departe, ne așteaptă o primăvară fierbinte. M-am bucurat inclusiv de aprecierea liderului PNL Crin Antonescu. Nu a fost neapărat un reproș, ci dorința de a merge închegat și la o altă viteză într-o altă echipă a PNL.

UPDATE. 12.51. Cristian Bușoi va fi propus de liberali să preia funcția de ministru al Sănătății, iar Teodor Atanasiu pe cea de ministru al Economiei. Potrivit unor surse din partid, lui Gerea i s-a reproșat că nu a fost vizibil ca ministru. Acesta s-a apărat în fața colegilor spunând că nu a fost lăsat să-și facă treaba și nu a trecut suficient timp să se vadă ce a făcut. 
UPDATE 12.43. Potrivit unor surse din PNL, Klaus Iohannis a acceptat să preia funcția de ministru de Interne și pe cea de vicepremier. Acesta a fost practic forțat de Antonescu să preia cele două funcții.
UPDATE 12.24. Crin Antonescu încearcă să-l convingă pe Klaus Iohannis să preia funcția de ministru de Interne, dar mai ales pe cea de vicepremier. Daniel Chițoiu le-a spus colegilor săi că nu este omul PSD. Surse citate de mediafax, au spus că Antonescu le-a spus liberalilor că nu își dorește ca partidul să iasă de la guvernare, ci "să intre" la guvernare. 
UPDATE 11.44. Potrivit unor surse din PNL, discuția în acest moment este ca prim-vicepreședintele PNL Klaus Iohannis să preia funcția de ministru de Interne și, totodată, să dețină funcția de vicepremier. În acest context, Frunzăverde a fost varianta de rezervă lansată în presă pentru ministerul de Interne pentru eventualitatea în care Iohannis nu ar fi fost convins să fie următorul vicepremier și ministru de Interne, întrucât acesta a avut rezerve inclusiv la ședința PNL să se implice într-un Guvern și să renunțe la primăria Sibiului.

UPDATE 11.34. Surse din PNL spun că ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu nu va fi schimbată din funcție. De asemenea, liberalii nu vor prezenta astăzi lista pentru alegerile europarlamentare, aceasta nefiind gata.
UPDATE 11.30. Crin Antonescu a ajuns la ședința Biroului Politic pentru numirea noilor miniștri. El a anunțat că la ora 13.30 va avea loc ședința Delegației Permanente, care va valida propunerile făcute. Cu puțin timp înainte, Eugen Nicolăescu a spus că el nu a auzit ca Victor Ponta să nu fie de acord ca el să preia Finanțele. 
UPDATE 10.45. Surse citate de B1 Tv spun că Andrei Gerea a demisionat de la Ministerul Economiei. Acesta ar urma să fie înlocuit de Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării și fost președinte al AVAS, în Cabinetul Tăriceanu. Gerea a demisionat după o discuție cu liderul PNL.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, propus pentru Finanţe, întrebat despre despre demisia lui Gerea a spus că , probabil, "acesta a înțeles că drumul lui trebuie să meargă în acest sens". 
Citiţi aici mai multe detalii despre şedinţa de astăzi: Liberalii se reunesc în şedinţa conducerii partidului. Nicolăescu şi Frunzăverde ar putea fi desemnaţi în funcţile de ministru al Finanţelor, respectiv de Interne
”Până atunci nu pot să spun nimic. Atunci se vor clarifica lucrurile. Dacă plec de la Sănătate voi regreta pentru că nu am terminat reformele”, a declarat Nicolăescu în această dimineaţă, pentru B1 TV. ”Cine doreşte să preia portofoliul Sănătăţii este un om informat, care cunoaşte paşii făcuţi până acum, dar nu insistaţi pentru că nu am să vă spun mai mult”, a mai declarat Nicolăescu astăzi dimineaţă, în faţa Ministerului Sănătăţii. 
Şi Andrei Gerea, ministru al Economiei de doar 4 luni de zile ar putea fi înlocuit din funcţie cu Teodor Atanasiu, au mai declarat surse politice.
Profitând de scandalul generat la nivelul USL privind reeşalonarea ratelor la bănci, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a găsit pretextul potrivit pentru a-i retrage din guvern pe miniştrii liberali care în ultima perioadă i-au ieşit din graţie. În acest fel, liderul PNL îşi consolidează poziţia în partid, şubrezită de jocurile de interese ale grupării Stroe- Chiţoiu- Ruşanu.

  • EVZ a avut dreptate! Antonescu dă marea bătălie în PNL. Se pregăteşte o remaniere

Aşa cum se anunţa încă de acum o săptămână, primul sacrificat a fost ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, care, urmare a presiunilor la care a fost supus, a demisionat ieri din funcţie. Acesta va fi înlocuit cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a acceptat portofoliul. Picătura care a umplut paharul a fost faptul că Daniel Chiţoiu a fost acuzat atât de Crin Antonescu, dar şi de Klaus Iohannis că a susţinut măsura propusă de PSD privind e şalonarea creditelor, fără să îi informeze pe colegii din PNL. Oficial, Chiţoiu a anunţat că a decis să se retragă din guvern pentru a se ocupa mai temeinic de partid, unde i s-a oferit interimatul ca secretar general.
Antonescu a infirmat că Daniel Chiţoiu ar fi fost înlocuit din cauza apropierii de Victor Ponta şi PSD. "S-a vorbit şi despre Chiţoiu şi Stroe ca fiind apropiaţi de PSD. Nu au fost mai apropiaţi sau mai depărtaţi decât suntem noi toţi", a spus Antonescu. În schimb, locul lui Nicolăescu de la ministerul Sănătăţii ar urma să fie luat de Cristian Buşoi, actualul preşedinte al CNAS. EVZ a scris despre această rocadă încă din 3 februarie. Această decizie, precum şi alte schimbări de portofolii, vor fi anunţate astăzi, la Delegaţia Permanentă a PNL.

  • Daniel Chițoiu a DEMISIONAT, Nicolăescu îi va lua locul. Antonescu: În cadrul unor "mutații mai largi", Chițoiu se va ocupa de partid | VIDEO

Internele, la Frunzăverde
Şi conducerea Ministerului de Interne a fost decisă în ultimul moment, urmând, conform surselor EVZ, să-i revină preşedintelui CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, fost până în martie 2012 membru PDL.
Social-democraţii au sperat până în ultimul moment că liberalii vor fi de acord cu o rocadă între ministere, astfel încât vicepremierul Gabriel Oprea să fie numit la Ministerul de Interne şi liberalii să preia Ministrul Apărării. Liberalii au fost însă de părere că PNL nu poate renunţa la Interne în anul în care vor să cucerească preşedinţia României.

  • UPDATE. Culisele bătăliei pentru ministerul de Interne. Frunzăverde ar fi acceptat nominalizarea. Surse: Ponta se ÎNPOTRIVEŞTE

Câmpeanu, emoţii până în ultima clipă
Şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ar putea să fie înlocuită cu actualul purtător de cuvânt al PNL, Cristina Pocora. În acest caz, schimbarea nu este certă, în contextul în care Câmpeanu se bucură de susţinere la nivelul PNL.
CITIȚI ȘI:

  • Klaus Iohannis susține că unii liberali vor ieșirea PNL de la guvernare
  • Antonescu şi Chiţoiu, pe poziţii diferite în privinţa celor susţinute de reprezentanţii FMI