Evenimentul Zilei > Actualitate > Crin Antonescu, dator un milion de euro la Relu Fenechiu
Crin Antonescu, dator un milion de euro la Relu Fenechiu

Crin Antonescu, dator un milion de euro la Relu Fenechiu

Dificultăţile financiare ale PNL sunt adâncite de Relu Fenechiu. Vicele cere achitarea unei datorii de campanie de 945.000 de euro, vechi de 3 ani.

Nu numai Mircea Geoană a adus necazuri financiare propriului partid ca fost candidat pre zidenţial. La liberali, campania lui Crin Antonescu din 2009 a lăsat datorii de cel puţin 1,5 milioane de euro. Cu un înainte de un alt test electoral, situaţia financiară a PNL s-a complicat.
Vicepreşedintele Relu Fenechiu a recurs la tribunal pentru a-şi soma propriul partid să-i plătească o restanţă de peste 900.000 de euro, veche de aproape trei ani. În lipsă de lichidităţi, conducerea va proceda la fel ca în cazul datoriei avute faţă de o firmă a familiei Voiculescu: reeşalonare şi plata în rate.
Pe site-ul tribunalului Iaşi, figurează depus, cu data de 3 octombrie, dosarul cu numărul 12050/99/2011, în fapt o somaţie de plată adresată de SC LA ROCCA SRL, în calitate de creditor, către PNL, care figurează ca debitor. Potrivit Registrului Comerţului, firma are ca acţionari majoritari pe fraţii Fenechiu, unul din ei vicepreşedinte PNL şi liderul filialei judeţene Iaşi.
Societatea lui Fenechiu cere achitarea unei datorii de 947.000 de euro, sumă care trebuia plătită de PNL pentru un contract de furnizare a unor materiale electorale, semnat în data de 15 octombrie 2009. Fenechiu ne-a declarat că demersul e doar o etapă procedurală, prevăzută în Codul Fiscal, şi că nu vrea să creeze probleme propriului partid sau vreunei anumite persoane, aluzie la preşedintele Crin Antonescu.
"Este o procedură conform căreia dacă într-o perioadă de trei ani nu se achită un debit, nu mai există, se prescrie. E o simplă acţiune pentru prevenirea pierderii acestui debit", a explicat Fenechiu.
Pături şi treninguri electorale
Întrebat cum va proceda pentru a-şi recupera datoria, Fenechiu a sugerat că nu va strânge cu uşa propriul partid. "Totuşi fac parte şi eu din partidul ăsta. Nu are nicio treabă cu domnul Antonescu. Nu mi-am propus să fac bani pe spinarea PNL. Legea mă obligă. Mă trezesc că vine domnul Blejnar şi mă întreabă: de ce nu ai plătit TVA-ul?", a spus vicele PNL.
El a evitat să precizeze suma datorată, limitându- se să spună că este de "ordinul sutelor de mii de euro". Firma sa a furnizat PNL materiale promoţionale care au fost folosite în timpul campaniei prezidenţiale a lui Antonescu. Comanda PNL aminteşte mai degrabă de mita electorală decât de produse promoţionale: pe lângă obişnuitele pixuri şi brichete, PNL a folosit 214.000 de pături, 100.000 de fulare şi căciuli şi peste 50.000 de treninguri.
Totul branduit cu mesajul "Crin Antonescu, preşedinte!". Produsele au fost distribuite în campanie populaţiei. Fenechiu susţine însă că treningurile au fost folosite de echipele de campanie. Întrebat despre destinaţia celor 200.000 de pături, care au fost îm păr ţite în judeţe electoratului, Fenechiu a pasat vina altora: "Am lucrat cu intermediari. Nu ştiu cum au fost folosite", susţine el.
NEGOCIERI
PNL, pentru reeşalonare şi plăţi în rate
La PNL se cam aşternuse „uitarea" pe această datorie. Trezorierul PNL, Rareş Mănescu a declarat, pentru EVZ, că va purta, luni, o discuţie cu Fenechiu. „Nu am primit nicio somaţie. Să aibă linişte toţi creditorii că datoriile vor fi achitate. Din păcate nu le putem plăti imediat, oricât ne-am dori. Vom plăti cel mai probabil prin instrumentul reeşalonării", a precizat Mănescu.
PNL a recurs la plata în rate şi în alte dăţi. Pentru serviciile de 60.000 de euro ale firmei Intact, deţinută de Voiculescu, părţile au ajuns la o înţelegere verbală. „Dânşii au înţeles că suntem de bună credinţă", ne-a spus Mănescu, arătând că plăţile către Intact continuă în prezent. PNL mai este dator cu 600.000 de euro şi către firma lui Patriciu, Odyssey Communication.
CITIŢI ŞI:

  • Fenechiu îi predă Moldova lui Antonescu
  • Fenechiu: guvernul lui Crin, bun doar până la alegeri