Acestea, în perioada 2009–2015, au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 7,5 milioane de euro (34.110.424 lei) prin sustragerea de la plata către bugetul de stat a impozitului pe profit și a TVA încasată la livrarea internă a autoturismelor, potrivit instituţiei.

În cauză au fost sesizaţi procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care, în data de 14.10.2015, au dispus efectuarea a 93 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelelor Cluj, Alba, Braşov, Mureş, Harghita, Maramureş, Satu-Mare şi a municipiului Bucureşti, la care 38 de inspectori antifraudă fiscală participă și asigură sprijin de specialitate.

Firmele investigate au achiziționat peste 450 autoturisme rulate de lux (Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Volvo etc) în valoare totală de 91.632.797 lei, din ţări membre ale UE. Autoturismele intrau în circuite scriptice de tranzacţionare succesivă în rețeaua evazionistă, iar la vânzarea pe lanţ se omitea declararea şi virarea TVA de colectat şi de plată, și se înregistrau în contabilitate achiziții fictive de produse și servicii

În acest mod, ultimele firme din lanț solicitau deducerea TVA aferentă. Ulterior, autoturismele erau comercializate în sistem de leasing financiar pe teritoriul României cu adaosuri de 2-3% – de exemplu un autoturism Volvo cu o valoare de achiziție de 141.826,67 lei fără TVA, a fost livrat unei societăți specializate în leasing auto la prețul de 144.712,43 lei fără TVA.