ANPC, recomandări pentru cei care achiziționează jucării: „Sunt atractive pentru copii, dar le pot leza sănătatea şi chiar viaţa”. Ce trebuie să aibă în vedere părinții

ANPC, recomandări pentru cei care achiziționează jucării: „Sunt atractive pentru copii, dar le pot leza sănătatea şi chiar viaţa”. Ce trebuie să aibă în vedere părințiiSursa: Dreamstime.com

ANPC informează cumpărătorii români în legătură cu pericolele la care își supun copiii, atunci când aleg să achiziționeze jucării neconforme standardelor de siguranță. Printre acestea, cele mai periculoase sunt slime-urile, dar și jucăriile care imită alimente, atrage atenția ANPC.

Dat fiind faptul că se apropie ziua de 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului, șeful Direcţiei Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană, din cadrul ANPC, Paul Anghel, transmite câteva recomandări pentru părinții care vor să achiziționeze jucării pentru copiii lor.

Jucăriile de tip slime, periculoase pentru copii, spune ANPC

„Anumiţi operatori economici comercializează produse tip slime falsificate, produse despre care nu se ştie nimic, pe le găseşti într-o cutie, fără etichetă. În compoziţia anumitor produse a fost identificat boraxul, un praf chimic care se foloseşte inclusiv la fabricarea detergentului sau a săpunului.

În Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie, presa a relatat despre numeroase cazuri de copii care au ajuns la spital cu arsuri la nivelul mâinilor din cauza acestei substanţe chimice. În plus, odată inhalat, boraxul poate produce iritaţii grave în tubul digestiv”, explică Paul Anghel, directorul general Direcţiei Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană, din cadrul ANPC.

Jucăriile care imită alimente, deosebit de periculoase pentru copii

Pe lângă asta, Paul Anghel atrage atenția asupra jucăriilor care se aseamănă cu diferite alimente, pe care copiii le pot ingera.

„Aceste jucării care imită mâncăruri, fructe şi legume, dulciuri, deşi nu sunt produse alimentare, având formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj sunt atractive pentru copii, pot fi confundate cu produsele alimentare şi, în consecinţă, prin introducerea în gură sau prin înghiţirea lor pot leza sănătatea şi chiar viaţa copiilor”, spune responsabilul ANPC.

Reguli de avut în vedere la achiziționarea jucăriilor pentru copii

Șeful Direcţiei Control din ANPC, Paul Anghel, vorbește despre lucrurile care trebuie avute în vedere, dacă vrem să nu achiziționăm produse care să pună în pericol siguranța copiilor.

  • „achiziționați jucării numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanțâ fiscală), de care va fi neapărat nevoie în cazul unei reclamații;
  • alegeți întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârsta recomandată care ajută la alegerea jucăriei. Jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârsta specifice pot să îi rănească;
  • verificați cu atenție dacă jucăriile au marcate, într-un mod vizibil, lizibil și durabil, următoarele elemente: a). coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați ); b). numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); c). marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură”, transmite Paul Anghel, reprezentant ANPC.