Sancțiuni mai mari pentru furnizorii de energie. Actul normativ pus în dezbatere de ANPC. În ce condiții vor fi aplicate amenzile

Sancțiuni mai mari pentru furnizorii de energie. Actul normativ pus în dezbatere de ANPC. În ce condiții vor fi aplicate amenzile Sursa foto: Arhiva EVZ

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a inițiat un proiect de ordin prin care sunt stabilite sancțiunile ce vor fi aplicate furnizorilor de energie. Aceste penalizări vor fi aplicate celor care nu respectă reglementările adoptate de Guvern cu privire la plafonarea prețurilor la energie. Ordinul propus de ANPC prevede sancțiuni cu până la 5% din cifra de afaceri pentru furnizorii care încalcă legea,

Un proiect de ordin pus în dezbatere publică de ANPC stabilește modul efectiv în care vor fi aplicate noile sancțiuni pentru furnizorii de energie ce nu respectă plafoanele. Penalizările vor fi aplicate la cifra de afaceri și vor atinge până la 5% din valoarea acestui indicator.

Conform reglementărilor în vigoare, consumatorii casnici și cei noncasnici vor beneficia, până în luna martie a anului 2023, de facturi reduse la electricitate și gaze naturale. Măsura a fost adoptată la finalul lunii martie și a intrat în vigoare cu începere de la 1 aprilie.

În acest context, autoritățile au stabilit că companiile de furnizare care nu respectă aceste plafoane vor plăti amenzi care se vor ridica până la 5% din valoarea cifrei de afaceri. OUG nr. 27/2022 prevede că furnizorii de energie pot fi sancționați, în astfel de cazuri, cu „amendă contravențională cuprinsă între 1% și 5% din cifra de afaceri anuală din anul financiar anterior sancționării”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin proiectul de ordin inițiat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) se dorește reglementării modului efectiv în care vor fi stabilite și aplicate sancțiunile.

Sursa foto: EVZ

Condițiile de aplicare a sancțiunilor

Actul normativ reglementează cadrul procedural ce va fi urmat de ANPC pentru stabilirea acestor sancțiuni pentru furnizori. Practic, sunt individualizate sancțiunile în funcție de mai multe criterii. Este vorba despre  gravitatea și durata faptei, de impactul asupra pieței și asupra consumatorilor. Amenzile vor respecta principiile eficacităţii, proporţionalităţii şi vor trebui să aibă un efect descurajator.

Astfel, conform proiectului, la stabilirea gravității faptelor vor fi luate în calcul o serie de factori după cum urmează:

Dimensiunea şi importanţa pieţei în care activează operatorul economic/ profesionistul controlat;

Cota de piaţă pe care o deține operatorul economic/ profesionistul controlat;

Capacitatea economică efectivă a operatorului economic/ profesionistului controlat de a produce o pagubă consumatorilor.

Ce măsuri mai propune ANPC

Apoi, procedura propusă de ANPC prin proiect stabilește o serie de circumstanțe atenuante, dar și unele agravante ce vor fi luate în calcul la aplicarea sancțiunilor.  Ca circumstanţă atenuantă se va vorbi despre furnizarea de dovezi în legătură cu stoparea, de către furnizorul de energie, a „încălcării prevederilor legale imediat ce a luat cunoştinţă de declanşarea acţiunii de control sau în timpul desfăşurării acţiunii de control”.

De partea cealaltă, circumstanțe agravante vor putea fi considerate, încălcarea regulilor, de cel puţin două ori, în decursul a 12 luni consecutive sau refuzul de a coopera cu ANPC.