Anne Frank, varianta poloneză

Anne Frank, varianta poloneză

"Rutka şi jurnalul Holocaustului", de la Viasat History, ora 19.00, dezvăluie extraordinara poveste a unei poloneze de 14 ani, ucisă la Auschwitz.

Rutka Laskier s-a născut în oraşul Gdansk, în Polonia, într-o familie în care tatăl, Yakub, era angajat al unei bănci, iar bunicul era coproprietar al unei companii. La începutul anilor ’30, familia Laskier s-a mutat în sudul Poloniei. Aici, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au fost obligaţi să trăiască în ghetoul evreiesc din oraşul Bedzin. Mult timp s-a bănuit că, împreună cu mama şi cu fratele ei, fata a murit în 1943 într-o cameră de gazare din Auschwitz. Abia în 2008 s-a descoperit că nu a fost gazată.

Zofia Minc, o prizonieră care a stat cu Rutka în aceeaşi baracă, a dezvăluit că fata s-a îmbolnăvit acolo de holeră. Cutremurător este faptul că Zofia a fost obligată s-o ducă pe Rutka într-o roabă, spre crematoriu, deşi fata încă trăia. La rugămintea acesteia, Zofia a încercat să o ducă pe bolnavă aproape de gardul electric, pentru a se sinucide. Dar vigilenţa unui ofiţer SS i-a luat până şi acest drept.

Destăinuiri de dincolo de moarte

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2005, cele 60 de pagini de caiet în care Rutka şi-a povestit ultimele luni trăite în ghetoul de la Bedzin au fost făcute publice, la şase decenii după ce fata ascunsese jurnalul sub podeaua casei. Povestea este spusă acum de sora ei vitregă, cercetătoarea israeliană Zahava Scherz, care porneşte către Bedzin într-un voiaj al descoperirii. Zahava nu a ştiut mult timp de existenţa Rutkăi. A aflat despre ea abia după ce a descoperit într-un album de familie fotografia unei fete care îi semăna foarte bine.

Tatăl Rutkăi, care îşi refăcuse viaţa în Israel după ce a supravieţuit Holocaustului, i-a povestit apoi Zahavei despre familia sa de dinainte şi despre cum au fost ucişi de nazişti. Şi au mai trecut patruzeci de ani înainte ca Zahava să afle că sora ei vitregă a ţinut un jurnal. Prietena Rutkăi, Stanislawa Sapinski, îl luase din ascunzătoarea prestabilită şi îl păstrase ani de zile, crezând că nu prezintă decât un interes personal.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/W80AkujW8RQ?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>