La o lună de la otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, survenită la Salisbury, localitate în sud-vestul Angliei, a fost făcută publică soarta animalelor de casă ale spionului.

„Atunci când un veterinar a putut intra în proprietatea” lui Skripal, „doi purceluşi de Guineea erau din păcate morţi”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului britanic al Mediului.

„O pisică a fost de asemenea descoperită într-o stare gravă, iar un chirurg veterinar a luat decizia de a eutanasia animalul pentru a pune capăt suferinţelor sale”, a precizat purtătorul de cuvânt. „Decizia a fost luată pentru binele animalului.”

Purtătorul de cuvânt nu a precizat dacă animalele au murit în urma unei otrăviri sau de foame, pentru că au rămas fără hrană în locuinţa lui Skripal.

Poliţia crede că Serghei şi fiica sa Iulia au intrat în contact cu otrava la domiciliul agentului, afirmând că cea mai mare concentrare de agent neurotoxic se afla pe clanţa uşii.

Guvernul britanic a declarat că otrava folosită este una de producţie sovietică, numită Novicioc, şi a acuzat regimul de la Moscova că este responsabil de atac, dar nu a produs nici o dovadă în acest sens. Rusia a negat orice implicare în afacere şi a afirmat că totul este o „provocare” şi o „campanie antirusească”.

Moscova a ridicat miercuri problema animalelor de la domiciliul lui Skripal. „Unde sunt animalele, în ce stare sunt ele?”, a întrebat Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe. „Vorbim de organisme vii şi dacă au fost folosiţi agenţi toxici, organismele vii ar fi trebuit să aibă de suferit.”

Potrivit cotidianului The Sun, pisica lui Skripal, care se numea Nash Van Drake, a fost transportată la laboratorul militar de la Porton Down, din apropiere de Salisbury, şi acolo ar fi fost eutanasiată.

Rămăşiţeşe pisicii şi ale celor doi purceluşi au fost incinerate, a scris The Sun, citând surse guvernamentale.

Ambasada Rusiei de la Londra a vorbit şi despre o a doua pisică, despre care purtătorul de cuvânt britanic nu a pomenit nimic.