Muncim mult și prost. Miturile despre hărnicia românilor dezmințite de statistici

Muncim mult și prost. Miturile despre hărnicia românilor dezmințite de statistici Angajați. Sursa foto: Unsplash

România. Angajații români petrec foarte multe ore la serviciu, dar, pe de altă parte, lucrează ineficient. Sunt concluziile statisticilor care analizează productivitatea muncii în Europa.

Lucrătorii români, arată statisticile sunt în topul celor care petrec cel mai mult timp la serviciu. Datele Eurostat arată că este o caracteristică întâlnită în mai toate statele din zona Balcanilor.

Angajații români lucrează multe ore

Statisticile Eurostat arată că suntem printre europenii care lucrează cel mai mult timp. Conform datelor colectate, angajații din statele balcanice au cele mai lungi săptămâni de lucru de pe continent. Pe primul loc, în acest clasament se situează turcii. Lucrătorii turci petrec la muncă în jur de 44 de ore săptămânal.

Pe locul al doilea în acest top se situează lucrătorii din Serbia care stau la serviciu în jur de 42 de ore săptămânal. Urmează croații care muncesc 41 de ore, pe săptămână.

Ne puteți urmări și pe Google News

Angajații români și cei greci se situează pe locul al patrulea între locuitorii Balcanilor. Aceștia au un program de muncă de 40 de ore pe săptămână.

munca

Ineficiență în muncă Sursa foto Dreamstime

Muncă multă dar ineficientă

Statisticile Eurostat dau peste cap miturile cu privire la angajații români. Aceștia nu sunt nici pe departe atât de eficienți pe cât ne place să credem. Dimporivă, datele indică faptul că lucrează mult dar ineficient. Accest lucru se reflectă în productivitatea muncii și valoarea salariului încasat.

În România, salariul minim brut pe pe economie este de aproximativ 740 de euro. Este printre cele mai mici din Uniunea Europeană.

Prin comparație, angajații olandezi câștigă un salariu minim de 2.060 de euro pe lună. Iar asta nu este tot. Olandezii lucrează și mai puțin decât românii. Programul lor de lucră este de doar 32 de ore pe săptămână, adică cu opt ore mai puțin.

Guvernul Greciei introduce săptămâna de lucru de șase zile

Lucrători Sursa foto: Dreamstime.com

Angajații români sub lupa experților

Experții în relații de muncă susțin, conform Digi 24, că un program de opt ore pe zi, timp cinci zile, presupune un anumit nivel de productivitate.

Pe de altă parte, există și angajatori care își obligă angajații să petreacă mai multă vreme la serviciu. Oamenii lucrează peste program, dar acest lucru nu implică, neapărat, o creștere a nivelului de productivitate a muncii.

În prezent, în România angajații au posibilitatea să lucreze fie remote, de acasă, fie în regim hibrid, de acasă acasă și, alternativ, la locul de muncă.

Revista presei