Începând cu anul viitor, românii vor avea acces online la informațiile despre contractele lor de muncă

Începând cu anul viitor, românii vor avea acces online la informațiile despre contractele lor de muncă Sursa foto: arhiva EVZ

Din 2023, românii își vor putea verifica vechimea în câmpul muncii în doar câteva secunde pe internet. Ei vor afla dacă angajatorii le-au plătit contribuțiile către stat. În prezent, avem o lege care le permite angajaților accesul online la datele proprii, dar nu se poate aplica, pentru că platforma nu există. Experții se așteaptă ca implementarea acestei legi va duce la diminuarea muncii la negru și a evaziunii fiscale.

Zeci de oameni ajung zilnic la Inspectoratul Teritorial de Muncă București ca să își verifice vechimea în câmpul muncii. În acest fel, a aflat Cornel că firma la care a lucrat în 2011 nu i-a plătit dările către stat timp de 3 ani.

Cornel Vengher, angajat: „Nu mi s-a recunoscut vechimea. S-a dat în judecată și acum a trebuit să vin, să umblu, să mă rog de ei să îmi recunoască vechimea. Ni se rețineau din salariu drepturile pentru CAS, dar nu se virau mai departe”.

De la mijlocul anului 2023, astfel de cazuri vor fi depistate din timp. Românii vor putea verifica online dacă angajatorii le plătesc la timp dările. În prezent, există o lege adoptată de Parlament și promulgată de președintele României. Ea nu poate fi pusă în practică deoarece lipsește infrastructura, informează TVR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Declarațiile Ministerului Muncii

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii a afirmat că: "Actualele echipamente care datează din 2001 nu oferă această posibilitate. De altfel, REVISAL-ul a fost inițial consrtuit pentru a-i ajuta pe inspectorii de muncă atunci când efectuează un control, astfel încât să o poată face încrucișat".

Platforma va fi dezvoltată cu fonduri din PNRR. Ea le va oferi românilor și informații despre studiile absolvite. În plus, documentul virtual va putea fi printat și folosit în relațiile cu instituțiile statului, pentru că are valoare juridică.

Alexandra Micu, specialist HR: "Este un moment de transparență, în care știi că primești salariul X pe cartea de muncă, și în același timp și poți să vezi că acel salariu chiar este real".

Opiniile specialiștilor în resurse umane

Specialiștii în resurse umane sunt de părere că digitalizarea Registrului de evidență a salariaților din România va ajuta la descoperirea mai repede a companiilor care fac evaziune fiscală prin neplata contribuțiilor angajaților sau care practică muncă la negru.

Mădălina Chiţu, jurnalist TVR: "Până când REVISAL-ul va putea fi accesat online, românii care vor să își afle vechimea din câmpul muncii pot trimite o cerere la Inspectoratul teritorial de muncă. Vor primi un extras din registru în termen de 15 zile de la data înregistrării solicitării".

Românii îți pot verifica și în prezent ce vechime în muncă au acumulat pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. Ca să facă acest lucru trebuie să completeze un formular online. El trebuie depus la sediul instituției, împreună cu actul de identitate - în original și copie. Abia după aceea își pot crea un cont.