Evenimentul Zilei > Actualitate > Angajații de la Metrorex amenință cu greva. Care sunt nemulțumirile
Angajații de la Metrorex amenință cu greva. Care sunt nemulțumirile

Angajații de la Metrorex amenință cu greva. Care sunt nemulțumirile

Reprezentanții sindicatului „Unitatea” - Sindicatul Liber din Metrou amenință că angajații vor intra în grevă dacă ministrul nu ia măsuri.

Sindicatul celor de la metrou amenință că vor intra în grevă. Ei vor ca ministrul Transporturilor să îi înțeleagă și să poarte o discuție.

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, nu a reușit să se întâlnească cu reprezentanții sindicatului Unitatea.

Adică de 50 de zile de la preluarea mandatului nu au existat discuții cu cei din sindicatul de la metrou.

„Dacă blocajul dialogului social va continua, acesta va avea ca efect blocajul activităţii la metrou”, se menţionează într-un comunicat remis vineri de organizaţia sindicală.

„Au trecut 50 zile de la preluarea mandatului de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii de către Cătălin Drulă.

Tot de 50 de zile, sindicaliştii de la metrou, prin vocea liderilor USLM, pe diferite căi, încearcă să poarte discuţii cu ministrul Drulă. Din păcate fără rezultat, domnul ministru fiind ba ocupat, ba plecat din minister, ba la Guvern etc.

Grevă la metrou?

Facem apel la capacitatea de înţelegere a domnului ministru. Să conştientizeze că problemele din metroul bucureştean nu le poate rezolva fără a avea dialog cu partenerii sociali.

Astfel, blocajul dialogului social va conduce ireversibil la blocajul activităţii”, se precizează în comunicat.

Reprezentanţii USLM apreciază că lucrătorii de la metrou cunosc cel mai bine problemele cu care se confruntă acest sistem de transport.

„Adevărul despre problemele metroului le ştiu cel mai bine salariaţii din subteranele acestuia”, potrivit comunicatului „Unitatea” – Sindicatul Liber din Metrou.

Cătălin Drulă, replică pentru sindicaliști

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a prezentat luni câteva concluzii preliminare ale anchetei Corpului de Control la Metrorex. Acestea arată că anul trecut, când s-au majorat salariile cu 18%, 10 din cei 15 membri din comisia de negociere constituită la nivelul administrației Metroului erau membri de sindicat.

El spune că liderul de sindicat Ion Rădoi este „deranjat” de aceste controale. Motivul este că că vor fi verificate și contractele cu firma Sindomet Servcom SRL. Firma este deținută în proporție de 100% de Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM).

„Practic, sindicatul Metrorex a negociat salarii mai mari în plină pandemie cu sine însuși. Și ca să înțelegeți încă un motiv pentru supărarea domnului Rădoi, aflați că, în mandatul Corpului de Control, este trecută în mod explicit și verificarea contractelor dintre Metrorex și firma Sindomet Servcom SRL.

Firma este deținută în proporție de 100% de Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM), al cărui președinte este domnul Ion Rădoi.

Sindomet Servcom SRL a avut două contracte cu Metrorex: unul pentru spațiile comerciale (expirat în 2018) prin care firma încasa 75% și Metrorex doar 25% din valorificarea acestora.

Și un contract pentru spațiile de publicitate (expirat din 2019), din care Sindomet încasa 53%, iar Metrorex doar 47%”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.