Ancheta MAI dispusă de ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) privitoare la comisarul șef Aurelian Miu șef al Serviciului Control, cel care, într-o imagine publicată de cotidianul Naţional, îngenunchează în faţa fostului şef al serviciului secret al Internelor – DIPI, devenită DGIPI – fostul “Doi şi-un sfert”, a fost finalizată.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) confirmă dezvăluirile Evenimentul zilei care a scris, încă de pe data de 26 mai, că imaginile au fost stocate de un poliţist de frontieră, de pe monitorul care reda imaginile înregistrate de camera de luat vederi de la etajul 6, acolo unde a avut loc, în urmă cu patru ani, o petrecere între ofiţeri, după bilanţul Poliţiei de Frontieră.

Faţă de gestul umil al şefului Controlului de la Poliţia de Frontieră, MAI precizează că, “în urma verificărilor a rezultat faptul că gestul comisarului – șef Aurelian Miu nu a fost parte a unui ritual, ofițerul nu a fost obligat de superiori să se așeze în genunchi, ci a fost o încercare a lui de a-și argumenta punctul de vedere pe care îl avea într-o discuție în contradictoriu cu șeful DIPI (acum DGIPI n.a.) de la acea dată”. 

Evenimentul, arată MAI,  a avut loc în data de 13 februarie 2013, în sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, unde mai multe persoane au rămas după ședința de prezentare a bilanțului activității instituției pentru anul 2012. 

Mai multe imagini de la respectivul eveniment au fost surprinse de una dintre camerele de supraveghere instalate în sediul IGPF, precizează MAI. Oficialii ministerului precizează că fotografia care a apărut în presă reprezintă o captură de pe aceste imagini. “Menționăm că sistemul camerelor de supraveghere surprinde doar semnal video, fără sunet, iar imaginile sunt stocate în memorie maxim 30 zile, deci nu au putut fi avute la dispoziția echipei de control”, se arată în comunicatul MAI. 

În baza concluziilor raportului Corpului de Control, ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, a dispus o serie de măsuri administrative. Astfel, comisarul șef Aurelian Miu a fost eliberat din funcția de șef al Serviciului Control din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, urmând a-și desfășura activitatea pe o altă funcție de nivel inferior, conform gradului său profesional, dar care nu presupune exercitarea unor asemenea activități de control asupra personalului poliției de frontieră. 

De asemenea, ofițerii Direcției Generale de Protecție Internă a MAI au primit ordin să verifice şi să stabilească modul în care a fost accesat sistemul intern de supraveghere a sediului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și persoana care a realizat fotografia respectivă.  

Conform celor constatate de Corpul de Control al ministrului MAI, nu au fost reliefate aspecte care să impună dispunerea unor măsuri față de conducerea Poliției de Frontieră.