Anchetă la Spitalul Pantelimon. Foile de observație, preluate de Colegiul Medicilor

Anchetă la Spitalul Pantelimon. Foile de observație, preluate de Colegiul Medicilor Sursa foto: Facebook

Colegiul Medicilor a preluat foile de observație pentru pacienții care au murit în secția ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon. Mai multe investigații sunt în curs de desfășurare după ce 20 de pacienți au murit suspect în câteva zile.

 

Situația de la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” este anchetată de o echipă din cadrul Departamentului de Jurisdicţie Profesională. Ancheta are la bază o sesizare conform căreia, în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secţiei ATI ar fi decedat 17 de pacienţi în condiții suspecte. Acest lucru s-ar fi întâmplat din cauza administrării incorecte a unui medicament.

Colegiul Medicilor ridică documente

Echipa de control a ridicat fișele de observație pentru cei 20 de pacienți morți la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon”. Acestea urmează să fie analizate pentru a stabili dacă au fost respectate procedurile și tratamentele prescrise.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anchetele la Spitalul Sfântul Pantelimon au pornit de la acuzațiile unor cadre medicale. Acestea au afirmat că unii colegi au scăzut intenționat dozajul unui medicament vital, noradrenalină, iar acest lucru a provocat moartea a 17 pacienți. Oficialii spitalului neagă un astfel de scenariu, însă cazul este achetat de procurori.

De asemenea, corpul de control al ministrului Sănătății a fost trimis în control la Spital. Colegiul medicilor a demarat o investigație, la fel ca și conducerea spitalului. Rezultatele acestor ultime trei anchete sunt așteptate undeva la jumătatea acestei săptămâni, după cum a anunțat chiar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Chiar dacă cercetările nu au fost încheiate, atât Rafila, cât și șefa de la Colegiul Medicilor s-au antepronunțat și au declarat că nu există indicii care să confirme acuzațiile.

Spitalul Pantelimon

Sursa foto: Facebook

Criminaliștii anchetează cazul

Criminaliștii au ridicat aparatura medicală folosită pentru cei 17 pacienți decedați în perioada 4-7 aprilie. De asemenea, au ridicat seriile injectomatelor prin care s-a administrat noradrenalina care îi ținea în viață. Anchetatorii au solicitat și imaginile de pe camerele de supraveghere de la ATI.

Surse apropiate anchetei spun că, în sesizarea trimisă, ar fi menționat un singur medic care ar fi micșorat intenționat dozele de medicament. O asistentă ar fi confirmat la audieri acuzația.

Pe de altă parte, șefa secției ATI susține că pacienții au fost îngrijiți corespunzător și că ar fi vorba despre o dispută internă. Aceasta este și varianta oficială, prezentată de Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Colegiul Medicilor chemat să se pronunțe în acest caz

În primele trei luni ale anului, conform unor surse citate de Realitatea Plus, din 603 internări, 170 de pacienți au decedat. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a confirmat că, în medie, la Spitalul Pantelimon mor mai mult de trei oameni pe zi. Întrebat dacă este normal ca 17 oameni să moară într-un spital, în decurs de trei sau patru zile, Rafila nu a știut ce să răspundă. El a precizat că va compara situația morților cu cea din alte spitale.

Colegiul Medicilor, prin șefa sa,  Cătălina Poiană, a spus că primele cercetări nu confirmă acuzațiile din sesizare. Ea a precizat că ar fi fost respectate toate procedurile de terapie și îngrijirea pacienților.

„Ceea ce s-a verificat până în acest moment, respectiv procedurile legate de administrarea de terapie şi de îngrijirirea pacienţilor există, toate sunt în regulă în ceea ce priveşte procedurile. Restul datelor sunt în curs în verificare. Ceea ce vreau să transmit cu fermitate este faptul că adevărul trebuie stabilit şi că stabilirea adevărului reprezintă la ora actuală o prioritate şi este singurul lucru care poate să menţină încrederea în sistemul de sănătate.

Suntem convinşi că stabilirea cu celeritate a adevărului în această situaţie este cel mai important element pe care toate aceste organisme care sunt implicate în procesul de cercetare îl au de făcut”, a afirmat preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.