Analize gratuite pentru femeile gravide. De la 1 iulie se aplică reguli noi, obligatorii

Analize gratuite pentru femeile gravide. De la 1 iulie se aplică reguli noi, obligatorii Sursa foto: Arhiva EvZ

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a schimbat, de la data de 1 iulie 2023, regulile pentru decontarea analizelor medicale pentru femeile însărcinate.

Cabinetele medicale sau laboratoarele particulare nu mai pot invoca lipsa banilor, atunci când vine vorba de efectuarea de analize medicale în cazul femeile însărcinate.

Până acum, deși există Programul național de îngrijire a gravidei și copilului, femeile erau puse să plătească pentru analizele medicale sub pretextul lipsei de fonduri.

Cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunță că de la data de 1 iulie 2023, toate clinicile medicale care prestează servicii medicale pentru femeile gravide nu mai sunt obligate să țină cont de plafonul alocat, putând să antameze cheltuieli mai mari din alocări viitoare.

”Începând cu 1 iulie 2023, sumele alocate laboratoarelor pentru serviciile medicale paraclinice legate de sarcină se pot suplimenta şi peste valoarea plafonului lunar, astfel încât gravidele să beneficieze de analize într-un interval de timp cât mai scurt posibil. Prin aceste noi reglementări dorim să încurajăm şi să facilităm supravegherea medicală în perioada gravidităţii”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.

Femeia gravidă devine automat asigurată medical

Potrivit legii, femeia însărcinată devine automat asigurată medical, după ce sarcina este constatată de medicul de familie, care emite o adeverință, care trebuie să fie înregistrată și la Casele Județene de Asigurări de Sănătate.

Din acel moment, femeia gravidă devine automat asigurată din punct de vedere medical și beneficiază gratuit de toate investigațiile clinice solicitate de medicul specialist dar și de naștere asistată într-o clinică de obstretică și ginecologie.

În comunicat CNAS se mai precizează că în asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau chiar şi fără bilet de trimitere, specialistul în obstetrică-ginecologie poate acorda câte o consultaţie de supraveghere pentru fiecare trimestru de sarcină, precum şi o consultaţie similară pentru lăuzie, în primul trimestru după naştere, în cadrul căreia, după caz, se poate recomanda efectuarea de analize şi investigaţii sau internarea în spital.

Screening prenatal gratuit

Între săptămâna a 11-a şi a 19-a a sarcinii se poate efectua un screening prenatal, tot în internare de zi, care trebuie să includă obligatoriu o consultaţie de specialitate obstetrică-ginecologie, un dublu test/triplu test şi o ecografie pentru depistarea anomaliilor fetale.

”Pentru acordarea acestui serviciu, medicul specialist trebuie să aibă şi competenţă/atestat de pregătire complementară în ultrasonografie obstetricală şi ginecologică sau supraspecializare în medicina materno-fetală. Acest serviciu se poate acorda şi concomitent cu internarea pentru supravegherea sarcinii normale”, se mai arată în comunicatul CNAS.

Tot în internare de zi se efectuează și supravegherea sarcinilor cu risc crescut, astfel:

- pentru edemul gestațional, serviciile obligatorii sunt: consultație de specialitate, hemoleucogramă completă, creatinină serică, acid uric seric, TGP, TGO, examen complet de urină (sumar + sediment), dozare proteine urinare, proteine totale serice, ecografie obstetricală și ginecologică;

- pentru hiperemeza gravidică ușoară, serviciile obligatorii sunt: consultație de specialitate, hemoleucogramă completă, sodiu seric, potasiu seric, examen complet de urină (sumar + sediment), uree serică, acid uric seric, creatinină serică, ecografie obstetricală și ginecologică;

- pentru evaluarea gravidelor cu uter cicatriceal în trimestrul III de sarcină, serviciile obligatorii sunt: consultație de specialitate, cardiotocografie, ecografie obstetricală și ginecologică;

- pentru monitorizarea gravidei cu tulburări de coagulare/trombofilii ereditare și dobândite, serviciile obligatorii sunt: consultații de specialitate, antitrombină III, proteină C, proteină S, dozarea hemocisteinei serice, control hemocisteină serică, factor V Leyden, anticoagulant lupic screening și confirmare, ecografie obstetricală și ginecologică.

Ne puteți urmări și pe Google News