Nașterea acasă sau la spital? Riscurile la care se expun gravidele care nu merg la doctor
- Andra Puiu
- 21 mai 2023, 13:45
Tot mai multe gravide din România aleg să nască acasă și nu țin cont de riscurile la care se expun. O femeie din județul Neamț a murit după ce a decis să nască în propria locuință cu ajutorul unei moașe pe care a găsit-o pe Internet. Medicii trag un semnal de alarmă și explică de ce este important ca gravidele să meargă la spital.
Carmen Mazilu, președintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, a vorbit despre riscurile la care se expun gravidele când aleg să nască acasă. Instituția pe care o conduce este echivalentul Colegiului Medicilor pentru profesiile de asistent medical și cea de moașă. Mazilu a declarat că sunt moașe care își doresc ca nașterea la domiciliul pacientei să fie reglementată în România. Nașterea la locuința gravidei este o practică ilegală în țara noastră, iar persoanele care apelează la această variantă se expun unor mari riscuri.
Specialista a spus că nu știe cine pune astfel de anunțuri pe internet. Declarația lui Carmen Mazilu vine la scurt timp după ce o femeie din județul Piatra Neamț a murit în timp ce a născut acasă. Ea a fost ajutată de o moașă pe care a găsit-o pe Facebook. „Moașele nu pot practica decât în condiții de spital, adică în instituții medicale sau în cabinete private, dacă au fost autorizate în acest sens. La domiciliu ele nu pot practica în niciun caz. Este într-adevăr o practică pe care unele moașe și-au dorit-o, dar pe care noi am infirmat-o și am speranța că le-am convins să nu facă așa ceva, fiind o practică ilegală.”.
Președintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali a mai adăugat că gravidele sunt urmărire de o echipă medicală pe toată durata sarcinii și de fiecare dată le este recomandat să meargă să nască la spital. Mazilu a explicat că femeile care aleg să nască acasă își riscă viața. „Nu este o practică care trebuie luată în seamă. Îți joci viața pe cuvintele cuiva care oferă niște servicii ilegale.”.
Riscurile la care se expun gravidele care nasc acasă
Daniela Stan, moașă cu o experiență de zeci de ani la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Panait Sârbu (n.r. Maternitatea Giulești) din Capitală și vicepreședintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România - filiala București, a explicat că gravidele care nasc acasă se supun unor mari riscuri. Pe lângă faptul că această practică este ilegală, riscurile medicale sunt greu de anticipat și pot apărea probleme într-o fracțiune de secundă chiar dacă nașterea pare să decurgă în mod normal. Specialista a mai adăugat că nu încurajează aceste practici.
„Motivul este simplu: nu avem suficient de multe spitale încât o femeie care naște acasă și ajunge să aibă complicații să poată fi transportată în timp util la o unitate medicală de specialitate”, a spus Daniela Stan. Moașa a explicat că pot apărea probleme neașteptate în timpul unei nașteri, iar în acel moment este important să ajungi cât mai repede la o unitate medicală pentru ca viața mamei să fie salvată. Daniela Stan a mai adăugat că ar fi ideal ca în spitalele de stat să existe o sală de nașteri unde pacienta să aleagă dacă vrea să nască cu medicul sau cu moașa.
Daniela Stan le-a transmis tuturor gravidelor să nu nască acasă deoarece își pun viața într-un mare pericol. „Nașterea este de regulă fiziologică, dar într-un timp extraordinar de scurt se poate întâmpla inevitabilul. Și este vorba despre două vieți: a mamei și a copilului. Se pot întâmpla hemoragii când nici nu te gândești, iar hemoragiile pe cale vaginală sunt masive și poți să pierzi femeia într-o fracțiune de secundă.”.
De ce gravidele din alte state pot naște acasă
Gravidele din Olanda sau din Belgia pot naște acasă ajutate de moașe. Daniela Stan a explicat că această practică este permisă deoarece în momentul în care moașa se deplasează către casa pacientei, ea anunță o ambulanță care să fie pregătită în cazul în care gravida va avea nevoie de ajutor. În plus, în aceste două țări spitalele sunt foarte multe și destul de apropiate între ele.
Moașele din România care fac o facultate și obțin dreptul de a asista femeile la naștere pot face acest lucru doar în cazul nașterilor biologice. În momentul în care nașterea devine patologică și apar complicații, moașele trebuie să ceară ajutorul unui medic. Este important de precizat că în unele spitale din provincie, nașterile sunt asistate de moașe fără ca un medic să fie prezent. Acesta este chemat doar dacă apar complicații. În clinicile universitare mari, de cele mai multe ori, este prezent și medicul la naștere de fiecare dată.
Tot mai multe femei din România aleg să nască acasă
Daniela Stan a vorbit și despre faptul că tot mai multe cazuri privind nașterile la domiciliu apar în România. Moașa a explicat că majoritatea gravidelor vin la medic pentru a monitoriza sarcina încă din primul trimestru, perioadă în care aleg și medicul care le va asista la naștere. Daniela Stan a mai adăugat că procentul cezarienelor este unul din ce în ce mai mare. Moașa a subșiniat că în București nu a auzit de cazuri în care o gravidă a vrut să nască acasă.
„Cred că acest lucru vine de undeva din spatele generații actuale care face copii. Pentru că mamele acestor femei, bunicile lor, le-au vorbit și despre naștere ca despre un bau-bau. Nașterea, automat, înseamnă dureri. Iar femeile nu se gândesc că acum trăim alte timpuri, că avem posibilitatea să facem anestezii epidurale, gratuite, avem un gaz pe care putem să-l dăm și reducem semnificativ durerea din timpul travaliului. Dar din momentul în care ea este îndoctrinată cu astfel de informații, este destul de greu să produci declicul. Și atunci, marea majoritate aleg să nască prin cezariană”.
De ce un medic nu poate ajuta o gravidă să nască acasă
Nici medicii obstetricieni nu pot ajuta o femeie să nască acasă deoarece nu au la dispoziție infrastructura de spital, care este obligatorie pentru ca gravida să se afle în condiții de siguranță. Doctorul Nicolae Gică, medic primar obstetrică-ginecologie și managerul Spitalului Clinic Filantropia, cea mai mare maternitate din București, a spus că dacă o pacientă alege să nască singură acasă nu poate face nimic în acest caz.
„Nici eu, ca medic obstetrician, nu pot să mă duc acasă să ajut o femeie să nască, din cauză că nu există infrastructură de spital. Pacienții sunt liberi să aleagă. La noi la spital, pacientelor li se recomandă să rămână la spital, dar nu putem lega pe nimeni, nu putem obliga. Cine vrea să plece din spital, poate pleca pe propria răspundere.”. Nicolae Gică a mai adăugat că la Maternitatea Filantropia nu au fost înregistrate cazuri de gravide care au cerut să nască la domiciliu, potrivit Hotnews.ro.