ANAF face prăpăd. Veste proastă pentru românii amendați în Starea de Urgență

ANAF face prăpăd. Veste proastă pentru românii amendați în Starea de Urgență ANAF. Sursa foto: Arhiva EVZ

Toți românii amendați în Starea de Urgență riscă să fie executați silit de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Și asta în pofida faptului că sancțiunile pentru lipsa declaraţiei pe propria răspundere sunt ilegale. Ce spun avocații.

Potrivit avocatului Adrian Cuculis,  sancțiunile pentru lipsa declaraţiei pe propria răspundere sunt „total ilegale”. Totodată, avocatul a avertizat că ANAF a început din 2021 executarea silită a datornicilor.

Cu toate acestea, oamenii care au contestat amenzile primite în starea de urgenţă au câştigat în instanţă anularea sancţiunii de până la 5.000 de lei şi cer despăgubiri autorităţilor.

ANAF a trecut la executarea silită a datornicilor

Adrian Cuculis a afirmat că „din 2021, ANAF a început executarea silită a datornicilor. Avocatul a transmis că „au apărut şi primele anulări ale acelor procese verbale de contravenţie” după ce „au fost declarate neconstituţionale”.

Conform acestuia, instanța anulează 5000 de lei iar „cu paguba” au rămas cei ce au crezut că statul îi va scuti de povara contravenţională şi nu au reuşit să conteste procesele verbale în instanţă.

„La aproape un an de zile de la decretarea stării de urgenţă şi implicit ‘activarea’ amenzilor contravenţionale, ce ulterior au fost declarate neconstituţionale, au apărut şi primele anulări ale acelor procese verbale de contravenţie, total ilegale.

5000 de lei anulează instanța pentru un contravenient şi-l exonerează de la plată. Cu paguba au rămas cei ce au crezut că statul îi va scuti de povara contravenţională şi nu au reuşit să conteste procesele verbale în instanţă. Din 2021, ANAF a început executarea silită a datornicilor”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.

Amenzile, tot mai greu de contestat

Un alt avocat a punctat că oamenii nu mai pot contesta amenzile decât în anumite contexte.

„Ar mai putea să formuleze acum plângere împotriva procesului verbal de contravenţie, dacă acesta nu a fost comunicat la momentul respectiv sau comunicarea s-a făcut, nu ştiu, greşit. Nu s-a făcut corespunzător şi poate sunt în termene să formuleze plângerea”, a declarat avocatul Cosmin Rogojanu, potrivit Capital.ro.

Oamenii care au apelat la Justiție pentru a li se anula amenzile au avut câștig de cauză. Și asta pentru că anul trecut Curtea Constituțională a decis că sancțiunile date în cele două luni de stare de urgență nu respectă Constituția.