Conturile din bănci ale românilor, luate la puricat de ANAF. Noutate absolută

Conturile din bănci ale românilor, luate la puricat de ANAF. Noutate absolutăSursa: Arhiva EVZ

În încercarea de a lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului, ANAF a decis să apelez la o măsură radicală. Decizia ANAF vizează sute de mii de persoane.

Odată cu crearea noii legislații pentru a lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului, ANAF va avea acces la toate conturile din bănci.

Toate conturile la control

Astfel, începând de luni, toate instituțiile care au conturi pentru persoane fizice și juridice sunt nevoite să trimită către ANAF date financiare.

„Din punctul meu de vedere nu e nimic nou. Fiscul, de mulți ani, primea date de la bănci asupra conturilor unor persoane. Noutatea absolută constă în faptul că vor fi cunoscute conturile bancare. Inclusiv pentru acele persoane fizice la care nu există vreo suspiciune de evaziune fiscală. La persoane care nu sunt supuse inspecțiilor. Dau un exemplu întâmplător: un salariat a primit salariul și obține acei bani în cont”, a explicat la Digi24 economistul Adrian Bența.

„Acei oameni care fac fapte rele. Și cei care participă la evaziune fiscală  cred că da. Eu nu cunosc, n-am auzit de acțiuni de terorism, dar de evaziune fiscală am auzit. Tocmai acei oameni care participă la astfel de fapte vor trece la ținerea banilor la saltea. Cetățeanul de rând, omul obișnuit, care este cinstit, care respectă legea, nu trebuie să se teamă de nimic”, a adăugat el.

ANAF va finaliza dezvoltarea sistemului informatic SAF-T în luna iulie 2021

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a semnat contractul privind dezvoltarea sistemului informatic SAF-T. Finalizarea acestuia este planificată pentru luna iulie 2021.

Potrivit unui comunicat al ANAF, în perioada ianuarie - februarie, vor avea loc consultări între Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Întâlnirea instituțiilor va fi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, dezvoltatori de software de contabilitate şi CECCAR. Dialogul va fi purtat pentru asigurarea unei înţelegeri comune a modului de implementare a sistemului.

De asemenea, consultările vor viza şi analiza elementelor critice ale sistemului. De exemplu, capabilităţile SAF-T, impactul schimbărilor asupra sistemelor interne ale companiilor, fluxul procesului de control fiscal, standardul SAF-T, tipul de date etc.

„Termenul de raportare a fişierului SAF-T de către companii va fi definit. Și asta având la bază analizele efectuate în cadrul consultărilor. Dar și experienţa altor administraţii fiscale europene, precum şi posibilităţile reale de ajustare a sistemelor informatice de către companii”, se arată în comunicat

ANAF, în calitate de beneficiar, implementează, cu sprijinul Ministerului Finanţelor, proiectul. Este intitulat „Consolidarea capacităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de a susţine iniţiativele de modernizare” - cod SIPOCA 604.

Ne puteți urmări și pe Google News