Datoriile românilor la ANAF sunt șterse automat. Până la ce sumă e valabilă decizia

Datoriile românilor la ANAF sunt șterse automat. Până la ce sumă e valabilă deciziaSursa: Arhiva EVZ

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anulează automat, la fiecare început de an, în primele șapte zile, anumite datorii existente la finele anului precedent.

La începutul lunii ianuarie 2021 sunt anulate automat datoriile până în 40 de lei, care figurau în evidențe la 31 decembrie 2020.

Este vorba despredatoriile fiscale mai mici de 40 de lei, aflate în evidența ANAF la data de 31 decembrie 2020. Acestea sunt șterse automat în primele șapte zile ale anului 2021.

Practic, „creanțele fiscale restante administrate de organul fiscal central, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 40 lei, se anulează. Plafonul se aplică totalului creanțelor fiscale datorate și neachitate de debitori”, prevede Codul de procedură fiscală la articolul 266, informează avocatnet.ro.

Prin excepție, în cazul datoriilor fiscale locale, autoritățile pot stabili un plafon mai mic de 40 de lei pentru anularea automată la început de an.

Ce datorii fiscale sunt șterse

Termenul de șapte zile pentru ștergerea datoriilor fiscale sub 40 de lei este prevăzut în Ordinul ANAF nr. 727/2019.

În esență, anularea acestor mici datorii se face pentru că cheltuielile de executare silită sunt mai mari decât sumele ce trebuie recuperate de ANAF.

Creanțele fiscale sunt, în esență, impozitele, taxele și contribuțiile sociale, precum și dobânzile, penalitățile sau majorările aferente acestora.

Evident că există și cazuri în care datoriile sunt peste 40 de lei. În această situație există și varianta plății eșalonate.

Eșalonare la plata pentru cel mult 12 luni

Guvernul a aprobat, aplicarea unei proceduri alternative simplificate de acordare a eșalonării la plata pentru cel mult 12 luni, pentru obligațiile bugetare a căror termen de plata s-a împlinit după dată la care a fost declanșată starea de urgență.

Beneficiarii măsurii sunt absolut toți contribuabilii persoane fizice sau juridice, indiferent de formă juridică de organizare (PFA, SRL, SĂ, ONG, sau alte forme de organizare).

Dacă firma nu își permite plata integrală a datoriilor, există posibilitatea utilizării unui plan de plata eșalonată în varianta simplificată.

Posibilitatea eșalonării înseamnă că firmele ar putea să-și achite datoriile pe parcursul unei perioade de 12 luni.

Ne puteți urmări și pe Google News