Evenimentul Zilei > Actualitate > S-a decretat stare de alertă! Uraganul Ida capătă din ce în ce mai multă forță. Coincidența ciudată care îi sperie pe americani
S-a decretat stare de alertă! Uraganul Ida capătă din ce în ce mai multă forță. Coincidența ciudată care îi sperie pe americani

S-a decretat stare de alertă! Uraganul Ida capătă din ce în ce mai multă forță. Coincidența ciudată care îi sperie pe americani

Statele americane Louisiana și Mississippi sunt în stare de alertă. Ida va lovi duminică cele două state cu forța unui uragan de categoria 4 pe scara Saffir-Simpson, la exact 16 ani de la catastrofa produsă de uraganul Katrina

Alarma lansată de agenția de prognoză National Weather Service, susține că unele zone de pe coastă pot deveni „nelocuibile timp de săptămâni sau luni”.

Ida se va transforma într-un uragan de categoria 4

Și Centrul Național pentru Uragane a prezis că Ida se va transforma într-un uragan de categoria 4 extrem de periculos înainte de lovi coasta americană, duminică, după căderea nopții.

Ploi abundente sunt așteptate deja în următoarele câteva ore. „Cetățenii din Louisiana au puțin timp să se pregătească pentru sosirea Idei”, a avertizat guvernatorul, John Bel Edwards, care a susține că sunt posibile „consecințe grave în întreaga țară”.
Localnicii sunt și ei îngrijorați. Căpitanul Ross Eichorn, un ghid de pescuit care locuiește în apropiere de New Orleans, a spus că se teme că apele calde din Golf vor „face un monstru” din Ida.

Se așteaptă „inundații potențial letale și daune catastrofale”

Primarul din New Orleans, LaToya Cantrell, le-a cerut locuitorilor care locuiesc în interiorul sistemului de diguri de protecție, să rămână în casele lor. Pentru ceilalți a ordonat evacuarea.
Rafale de vânt de peste 120 km / h sunt așteptate încă din această seară, însoțite de averse puternice de ploaie care „ar putea duce lainundații potențial letale și daune catastrofale”.
Teama că se ca repeta catastrofa declanșată de uraganul Katrina în urmă cu 16 ani începe să-i cuprindă pe americanii din zonele cele mai expuse. Președintele Biden a declarat starea de urgență în Louisiana ănainte de furtună. Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat că intenționează să se trimită 150 de cadre medical și 50 de ambulanțe pentru a sprijini spitalele din zonă.

NASA și Space X au amânat lansarea capsului Dragon

Între timp, uraganul Ida a forțat NASA și Space X să amâne o nouă lansare a capsulei Dragon spre Stația Spațială Internațională. E vorba de o misiune de realimentare a astronauților de pe Stația Spațială Internațională cu provizii și materiale pentru a efectua teste științifice, notează Corriere della Sera și headtopics.com.