Americanii așteaptă alegerile cu glonțul pe țeavă. Ruperi la vânzările de arme

Americanii așteaptă alegerile cu glonțul pe țeavă. Ruperi la vânzările de arme

De la zonele rurale la marile metropole, o frenezie a cumpărării de arme i-a cuprins pe americani, reflectând o anxietate din ce în ce mai mare cu privire în fața creșterii pandemiei, a violențelor foarte mediatizate și a unui climat politic tensionat.

Cu antifoane pe urechi și cu picioarele depărtate, Brenda Dumas își îndreaptă pistolul nou-nouț către o țintă din carton. „Luptă”, strigă instructorul. Detonațiile armei răsună în poiana Academiei Boondocks Firearms Academy, în suburbia orașului Jackson, în sudul Statelor Unite.

„Vreau să fiu capabilă să mă pot proteja”, spune această femeia albă care tocmai și-a cumpărat prima armă și-a convins soțul să urmeze un curs de tir.

„Mă simt puțin mai puțin în siguranță din cauza tuturor violențelor pe care le vedem la televizor”, cu care „nu sunt filosofic de acord ”, a declarat ea pentru AFP.

De la moartea lui George Floyd, un afro-american ucis de un polițist alb, la sfârșitul lunii mai, Statele Unite au fost traversate de un val de proteste anti-rasiste care, deseori, au degenerate în violență.

Președintele Donald Trump denunță haosul orchestrat de extrema stângă și promite că va restabili „legea și ordinea” dacă va câștiga un al doilea mandate, la 3 noiembrie.

„A manifesta este un drept, acești oameni nu creează haos”, a replicat un afro-american înscris la aceeași lecții de tras cu arma ca Brenda Dumas. „Avem un președinte care, în loc să calmeze lucrurile, face exact invers”, a spus el, sub condiția anonimatului.

În „această perioadă complicată”, în care milițiile de extremă dreaptă au provocat manifestanții pe alocuri, și el a considerat oportun să-și completeze arsenalul cu o armă de mână, pe care o poată purta asupra sa, spre deosebire de puștile sale.

Omucideri

La 2.000 de kilometri distanță, în metropola din New York, clienții așteaptă în fața magazinunului de arme Coliseum Gun Traders.

„Armele de foc nu făceau parte din stilul meu de viață până de curând”, explică Al Materazo, care a venit să se aprovizioneze cu muniție. În februarie, însă, a cumpărat prima pușcă din cauza pandemiei.

„M-am gândit imediat că oamenii își vor pierde slujba, că vor fi mai puțini bani și că spargerile ar putea crește”, explică el. „Am vrut să-mi pot proteja familia”.

Ne puteți urmări și pe Google News