Evenimentul Zilei > International > Două țări, devastate de un cutremur înspăimântător. Mișcarea seismică a avut 7,2 grade
Două țări, devastate de un cutremur înspăimântător. Mișcarea seismică a avut 7,2 grade

Două țări, devastate de un cutremur înspăimântător. Mișcarea seismică a avut 7,2 grade

Un cutremur uriaș a avut loc în apropiere de granița dintre Peru și Bolivia. Seismul a avut magnitudinea de 7,2 și a afectat mai multe zone din America de Sud. Autoritățile nu au anunțat care este numărul victimelor.

Un cutremur extrem de puternic s-a produs, joi în apropiere de granița dintre Peru și Bolivia. Mișcarea seismică a fost înregistrată de specialiști cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter.

Epicentrul cutremurului a fost la 13 km vest-nord-vest de Azangaro, în Peru. Seismul s-a produs la circa 218 kilometri adâncime. Autoritățile nu au anunțat exact numărul victimelor sau dacă au fost pagube materiale.

Nou cutremur în România

Un nou cutremur înregistrat cu magnitudinea de 3,2 grade pe Richter a avut loc duminică dimineaţa, la ora locală 3:58, în zona seismică Vrancea, judeţul Prahova, arată informaţiile publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Mișcarea seismică a fost înregistrată la adâncimea de 66 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 35 km sud-est de Braşov, 59 km nord de Ploieşti, 113 km nord-est de Piteşti, 117 km nord de Bucureşti, 139 km sud-vest de Bacău şi 148 km est de Sibiu.

Cutremur în România, miercuri seară! Unde a fost resimțit
Sursă foto: arhivă EVZ

În luna mai a acestui an, în România au mai avut loc 15 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,2 grade. Cel mai mare cutremur din acest an din România a avut loc pe data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7.

Mişcarea tectonică a fost resimţită şi în Capitală. Un alt seism a avut loc tot în zona Vrancea. Cutremurul a înregistrat o magnitudine 3,7, de la o adâncime de 84 de km.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – INCDFP anunță că seismul a fost semnalat în apropierea următoarelor zone: la 80 km E de Brașov, 95 km NE de Ploiești, 100 km S de Bacău, 112 km V de Galați, 114 km NV de Brăila, 145 km N de București, 167 km NE de Pitești, 180 km ȘV de Iași, 194 km E de Sibiu și 210 km N de Ruse.

Zona Vrancea a mai fost zdruncinată și la data 17 mai, de o mișcare seismică având o magnitudine de 3 grade pe scara Richter. Alt seism s-a produs pe 18 mai, cu o intensitate de 3,7 și unul pe 19 mai cu magnitudinea 3,2.