Evenimentul Zilei > Social > AMENZI URIAŞE pentru românii care nu respectă legea. Preşedintele IOHANNIS A PROMULGAT LEGEA. News alert
AMENZI URIAŞE pentru românii care nu respectă legea. Preşedintele IOHANNIS A PROMULGAT LEGEA. News alert

AMENZI URIAŞE pentru românii care nu respectă legea. Preşedintele IOHANNIS A PROMULGAT LEGEA. News alert

Legea care prevede amenzi usturătoare pentru angajatorii care colaborează cu muncitori la negru a fost promulgată de președintele Iohannis și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Cei care încalcă prevederile noilor norme riscă să scoată din buzunar între 20.000 și 200.000 de lei.

Amenzile pentru muncă nedeclarată se aplică în câteva situații distincte. În primul rând, este vorba de colaborarea cu salariați, în absența unui contract de muncă. Mai departe, se vorbește despre lucrul cu angajații part-time care ar fi puși în situația de a lucra peste normă. În final, reprezintă o încălcare a noii legi munca depusă pe o perioadă în care contractele angajaților sunt suspendate sau cât timp acestea nu au fost transmise în aplicația Revisal, potrivit agrointel.ro.

 

Noile norme definesc contractul individual de muncă în sensul în care „se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii de către salariat”, iar obligația de a pune în scris actul îi revine angajatorului.

Dacă un angajator lucrează cu cel puțin o persoană, pe durata de timp în care aceasta are contractul suspendat, statul va aplica o amendă de 20.000 de lei pentru fiecare astfel de situație, fără a depăși pragul cumulat de 200.000 de lei. În manieră similară, un angajator care lucrează cu un salariat în afara normei part time stabilite prin contractul individual de muncă va fi amendat cu 10.000 de lei, pentru fiecare astfel de muncitor identificat. La fel ca în cazul precedent, valoarea cumulată a amenzilor nu va depăși 200.000 de lei.

După încheierea sau, dacă este cazul, după transmiterea  procesului verbal, contravenientul are la dispoziție maximum 48 de ore pentru a achita jumătate din valoarea amenzii aplicate.

Noile prevederi vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial.