Ambasadorul Poloniei la Kiev, critici dure la adresa Franței și Germaniei: Să renunțe la Brandenburg sau la Pirinei
- Simona Suciu
- 11 iunie 2022, 22:15
Diplomatul a criticat dur declarațiile unor politicieni care spuneau că Rusia nu trebuie umilită pentru a putea pune capăt războiului. Chiar dacă țările nu au fost menționate explicit, mesajul său este adresat direct Franței și Germaniei.
Ambasadorul Poloniei la Kiev, Bartosz Cichocki, a lansat critici dure la adresa Franței și a Germaniei după ce unii politicieni au făcut declarații care lăsau să se înțeleagă că Ucraina ar trebui să facă concesii Rusiei pentru a pune capăt războiului. El a mai spus că Polonia va continua să ajute Ucraina și că va încerca să convingă toate țările europene să facă acest lucru.
„Dar trebuie să înțelegeți că noi nu suntem în centrul atenției multor capitale. Rusia a creat în mod deliberat o situație în care aliații vor face presiuni pentru a recurge la concesii în faţa lui Putin. Dar ce înseamnă pentru ei Donețk sau Luhansk? S-au exprimat deja opinii potrivit cărora trebuie salvat obrazul cuiva… Să renunțe la Brandenburg sau la Pirinei!“, a declarat Bartosz Cichocki, într-un interviu acordat agenţiei naţionale de presă Ukrinform, citată de flux24.ro.
Critici dure la adresa lui Macron
Președintele Franței, Emanuel Macron a fost intens criticat după ce a fost două declarații aproape identice care au fost interpretate ca o concesie pentru Vladimir Putin. „Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca în ziua în care luptele încetează să putem construi o rampă de ieşire prin intermediul mijloacelor diplomatice“, a spus Macron.
El a primit o replică tăioasă de la ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, dar și de la partenerii estici și baltici, așa cum s-a întâmplat și prima oară, când președintele francez spunea că Ucraina ar trebui să facă diverse concesii teritoriale pentru a obține pacea și a nu „umili“ Rusia.
„Dorinţa de a salva obrazul lui Putin reprezintă o boală gravă în Europa, pe care numai o istorie crudă o poate vindeca“, a declarat Dmitro Kuleba.
Convorbiri cu Putin
Nici cancelarul german nu a scăpat mai bine. Olaf Scholz a fost criticat pentru că a continuat să comunice cu președintele rus, în ciuda numeroaselor crime de război comise de forțele armate ruse în Ucraina. Fostul președinte lituanian Dalia Grybauskaite a evaluat dur apelurile către președintele rus, catalogându-le drept „apeluri către un terorist”. Alți lideri au spus că nu au niciun rost.
Olaf Scholz s-a apărat și a susținut că în toate discuțiile telefonice a încercat să convingă Rusia că nu va câștiga războiului și că nici Ucraina și nici aliații ei nu vor accepta o „pace forțată”.