Evenimentul Zilei > Justitie > Motivare spectaculoasă în dosarul „Amanta”. Cum folosea fostul primar al Iașiului polițiștii locali pentru a-și spiona iubita
Motivare spectaculoasă în dosarul „Amanta”. Cum folosea fostul primar al Iașiului polițiștii locali pentru a-și spiona iubita

Motivare spectaculoasă în dosarul „Amanta”. Cum folosea fostul primar al Iașiului polițiștii locali pentru a-și spiona iubita

Magistrații din cadrul Tribunalului Iași au dat joi, 18.02.2021, publicității motivarea din dosarul intitulat generic „Amanta”. În cadrul dosarului, fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, a fost condamnat la 5 ani și 2 luni de închisoare.

Acuzații multiple în cazul ”Amanta” în care este implicat fostul primar al Iașiului, Gheorghe Nichita

Acuzațiile aduse la adresa fostului edil în cazul ”Amanta” au fost cele de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată. De asemenea, fostul edil este acuzat de instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În dosarul „Amanta”, Gheorghe Nichita, fostul primar al Iașiului, este acuzat că și-ar fi determinat subalternii de la Poliția Locală să o urmărească pe fosta sa amantă, Adina Samson, operațiunile desfășurându-se din bani publici. Gheorghe Nichita este încarcerat deja după ce a fost condamnat definitiv în dosarul „UTI”, pentru mită.

Instanța a mai condamnat în dosar pe șeful Poliției Locale, Liviu Mihai Hliboceanu

În dosarul ”Amanta”, instanța l-a mai condamnat pe Liviu Mihai Hliboceanu, fostul șef al Poliției Locale Iași, la pedeapsa rezultantă de 4 ani și 5 luni de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

„Instanța obligă inculpații Gheorghe Nichita și Liviu Mihai Hliboceanu, în solidar, să plătească părții civile Poliția Locală a Municipiului Iași suma de 105.239,43 lei, cu titlu de despăgubiri civile. Obligă inculpatul Liviu Mihai Hliboceanu să plătească părții civile Poliția Locală a Municipiului Iași suma de 74.517,396 lei, cu titlu de despăgubiri civile”, au stabilit atunci magistrații ieșeni. Sentința nu este definitivă și a fost deja contestată.

Inculpații aveau calitatea de funcționari publici în perioada comiterii faptelor

„Instanța constată că inculpații, în perioada comiterii faptelor reținute prin actul de sesizare, aveau calitatea de funcționari publici. Referitor la atribuțiile lor de serviciu și îndeplinirea acestora în mod defectuos, instanța constată că în acuzație se face trimitere la faptul că aceste atribuții au fost exercitate, cel puțin la nivel teoretic, „prin încălcarea legii”.

Instanța reține că un alt aspect important, indispensabil pentru se putea reține existența infracțiunii de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu, îl constituie existența unui prejudiciu, a unei pagube sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, condiție îndeplinită în cauza de față. Concluzionând, probatoriul administrat în cauză expus oferă elemente de fapt credibile, date bazate pe probele menționate, care, coroborate, formează un ansamblu probator ce dovedește pe deplin vinovăția inculpaților în săvârșirea faptelor reținute în sarcina acestora”, au susținut magistrații ieșeni.

„Folosirea resurselor materiale, respectiv a autovehiculelor Poliției Locale și carburantul necesar deplasărilor, a resurselor umane, respectiv agenții de Poliție Locală, a fost efectuată fără a respecta principiile legalității, eficienței, eficacității și economiei cheltuirii resurselor, ceea ce constituie o îndeplinire defectuoasă, prin încălcarea dispozițiilor legale incidente, a atribuțiilor directorului general al Poliției Locale a Municipiului Iași de organizare, planificare și conducere a activității structurii pe care o conducea, scopul urmărit și realizat fiind obținerea unor foloase necuvenite, și nu interesul public pe care trebuia să-l deservească instituția în cauză”, au mai adăugat judecătorii ieșeni.

„Primarul are autoritate directă asupra Poliției Locale. Astfel, inculpatul s-a prevalat de ascendentul pe care funcția și autoritatea sa i le-au oferit”, susțin judecătorii ieșeni

„Primarul are autoritate directă asupra Poliției Locale. Astfel, inculpatul s-a prevalat de ascendentul pe care funcția și autoritatea sa i le-au oferit, în activitatea infracțională a cărei scop a fost atins prin activitatea concertată a primarului (care se comporta ca un vechil pe propria moșie) și a inculpatului director general adjunct / director general al Poliției Locale a Municipiului Iași, care, în fapt, era un executant fidel al ordinelor edilului, în condițiile în care umilit și insultat permanent de acesta”, se arată în motivarea sentinței din dosarul „Amanta”.

”Gravitatea însemnată a infracțiunilor comise trebuie să se reflecte în mod corespunzător în durata și modalitatea de executare a pedepselor ce urmează a fi aplicate”, au mai afirmat judecătorii ieșeni.