Evenimentul Zilei > Politica > Amânarea alegerilor, motiv de dispută între Orban și Tăriceanu. De la ce s-au luat
Amânarea alegerilor, motiv de dispută între Orban și Tăriceanu. De la ce s-au luat

Amânarea alegerilor, motiv de dispută între Orban și Tăriceanu. De la ce s-au luat

Alegerile locale vor fi amânate nu se vor mai ține pe 28 iunie, termenul propus de Guvernul Orban, înainte de apariția coronavirusului.

Cu toate că amânarea localelor este acceptată de toată lumea, s-ar putea să nu fie ușor de reglementat. Aceasta deoarece există două puncte de vedere, în legătură cu autoritatea care trebuie să adopte actele normative.

Pe de-o parte, premierul Ludovic Orban susține că este în atribuția Guvernului s-o facă. Pe de alta, fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE susține că Parlamentul trebuie să legifereze, pentru că Guvernul a mai încercat s-o facă, iar Curtea Constituțională i-a dat peste degete.

Premierul Ludovic Orban și fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) se contrazic pe tema amânării alegerilor locale. În vreme ce premierul susține că Guvernul va adopta o Ordonanță pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali și, implicit, amânarea alegerilor, Călin Popescu Tăriceanu susține că aceasta este atribuția Parlamentului și că Orban nu știe ce vorbește. Tăriceanu dă exemplu ordonanța de urgență prin care au fost reglementate alegerile anticipate și care a fost declarată neconstituțională de CCR.

Premierul Ludovic Orban a confirmat că alegerile locale s-ar putea desfășura în luna septembrie, așa cum a anunțat Evenimentul Zilei încă de săptămâna trecută. El a precizat că este foarte posibil să se întâmple astfel, dacă pandemia de coronavirus se va restrânge în intensitate.

„Sperăm să treacă cât mai repede epidemia. După trecerea epidemiei, când o să existe un interval de timp în care să revenim la normal, să se poată desfăşura o campanie firească în care candidaţii să poată interacţiona cu alegătorii, alegătorii să cunoască bine candidaţii, vom decide organizarea acestor alegeri”, a afirmat Orban.

Potrivit spuselor sale, Executivul are în pregătire un act normativ care să permită prelungirea mandatelor aleșilor locali și prin care să fie stabilită data alegerilor locale. Orban a precizat că este nevoie ca situația să revină la normal pentru a se putea desfășura o campanie electorală în condiții normale.

Ludovic Orban a precizat că Guvernul este pregătit să adopte o ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea mandatelor actualilor aleşi locali și, implicit, amânarea alegerilor locale deoarece România se află într-o situație specială, de urgență.

Tăriceanu îl pune la colț pe Orban

Nu de aceeași părere este, însă, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, fost președinte al Senatului care susține că reglementările pe tema alegerilor locale ține de Parlament. Într-o postare pe Facebook, Tăriceanu îl contrazice pe Orban, spunând că acesta nu știe ce poate și ce nu poate să facă.

„Domnul Orban nici nu ştie că nu poate el să dea OUG pe acest domeniu, pentru că în domeniul alegerilor se poate legifera numai prin lege organică dezbătută şi adoptată în Parlament. Domnul Orban a mai încercat o dată când, bineînţeles, nu îi ardea decât de alegeri anticipate, să dea o OUG care a fost respinsă la CCR”, a scris Tăriceanu în postarea de pe Facebook.

De altfel, liderii PSD, Marcel Ciolacu, Pro România, Victor Ponta, UDMR, Kelemen Hunor, ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și ai Minorităților, Varujan Pambuccian au inițiat un proiect legislativ care prevede prelungirea mandatelor aleșilor locali, primari, consilieri, președinți de consilii județene, cu până la 6 luni, în condițiile actualei stări de urgență. Proiectul de lege va fi dezbătut în procedură de urgență pentru ca legea să fie adoptată cât mai rapid.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: