Amânarea alarmei dimineața, un mod de a fi mai productivi

Amânarea alarmei dimineața, un mod de a fi mai productivi Sursa foto: 110154767 © Elnur | Dreamstime.com

Multe persoane cred că sunt necesare opt ore de somn pe noapte, pentru a te odihni suficient. Specialiștii spun că fiecare persoană este diferită, astfel că nevoile nu sunt aceleași. Programul de odihnă trebuie să fie diferit, spun ei, însă sunt necesare cel puțin șase ore de somn pe noapte.

Amânarea alarmei este un obicei pe care mulți dintre noi îl avem. În unele cazuri, persoanele își pun mai multe alarme la intervale scurte de timp, iar între acestea ațipesc. Deși obiceiul nu pare să fie unul bun, studiile au demonstrat că aceste persoane sunt mai productive. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după un studiu la care au participat aproximativ 1.700 de persoane.

Oamenii care au participat la acest studiu au primit teste în dimineți diferite. Ei au fost testați în zilele când au amânat alarma, dar și în cele în care s-au ridicat din pat imediat ce a sunat ceasul. Amânarea alarmei i-a ajutat să obțină rezultate mai bune.

Specialiștii care au realizat studiul au împărțit oamenii în două categorii: bufnițe și ciocârlii. Păsările de noapte sau bufnițele adorm târziu și nu sunt atât de matinale. Amânarea alarmei este un obicei al acestei categorii de persoane. Ai au mai multă energie în a doua parte a zilei. În cazul ciocârliilor, acestea sunt matinale și se trezesc la prima oră a dimineții fără prea mari probleme. Această categorie de persoane au mai multă energie în prima parte a zilei.

Ne puteți urmări și pe Google News
Alarma pentru trezit dimineața

Sursa foto: 64684055 © Antonio Guillem | Dreamstime.com

Amânarea alarmei nu este o regulă care se aplică la toate persoanele

Studiul a arătat că persoanele care amână alarma sunt mai productive. Cu toate acestea, în cazul persoanelor care s-au obișnuit să se trezească la primele ore ale dimineții, amânarea alarmei nu se aplică. Aceasta funcționează doar la persoanele care se culcă la ore târzii.

„Dacă mă trezesc ocazional la o anumită oră, mă pot trezi în acest somn rem și atunci o să am o perioadă de confuzie sau de durere de cap. De aceea e bine că atunci când punem ocazional alarma la o oră mai devreme în zi să o închidem pentru 5-6 minute și să o lăsăm să sune iar. Apoi să ne dăm jos din pat”, spune Munteanu Ioana, președinte al Secțiunii de Somnologie și VNI.

Persoanele care se ocupă cu studiul somnului spun că sunt câteva reguli de bază pentru a avea o zi productivă. Este important să adormim până la miezul nopții. Înainte de a ne pune la somn este recomandat să nu mâncăm sau să bem. De asemenea, pentru un somn mai odihnitor, este indicat să nu folosești telefonul mobil înainte de culcare, potrivit studiu publicat în Jurnalul de Cercetare a Somnului, citat de Pro TV.