Evenimentul ZileiEVZ SpecialScandal în Justiție. Cum sunt pedepsiți judecătorii care îl critică pe ministrul Stelian Ion

Scandal în Justiție. Cum sunt pedepsiți judecătorii care îl critică pe ministrul Stelian Ion

Scandal în Justiție. Cum sunt pedepsiți judecătorii care îl critică pe ministrul Stelian Ion
Un alt scandal în Justiție după criticile aduse ministrului Stelian Ion. Președintele CSM a sesizat Inspecția Judiciară după o postare pe Facebook a judecătoarei Adriana Stoicescu în care l-a catalogat pe Stelian Ion drept „un personaj trist care ocupă funcția de ministru al Justiției”.

La scurt timp după ce Inspecția Judiciară a cerut suspendarea din funcție a trei judecători pentru postări pe Facebook, un alt magistrat a intrat în vizorul CSM.

Bogdan Mateescu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar fi sesizat Inspecția Judiciară cu privire la judecătoarea Adriana Stoicescu.

Sesizarea președintelui CSM survine după ce, Adriana Stoicescu, fostul președinte al Tribunalului Timiș, l-a catalogat pe Stelian Ion drept „un personaj trist care ocupă funcția de ministru al Justiției”, potrivit unor surse Main News.

Adriana Stoicescu a postat mesajul dur la adresa lui Stelian Ion, în care critică „personaje ale căror taţi slugăreau partidul şi securitatea” și care „ne conduc spre vremuri de împliniri măreţe”.

„Nenorocirea acestui popor este că, de 30 de ani, este condus şi reprezentat de personaje care şi-au făcut şcoala în ultima bancă, copiind de la colegii care azi muncesc ca fraierii, aşteptând doar ca politicienii de carton să le căsăpească vieţile. Personaje ale căror taţi slugăreau partidul şi securitatea ne conduc spre vremuri de împliniri măreţe, reamintindu-ne zilnic vocaţia de pierzători la ruleta rusească a planetei. Astăzi, personajul trist care ocupă funcţia de ministru al justiţiei dovedeşte încă o dată, dacă mai era nevoie, că există ţara lor, guvernul lor şi justiţia lor”, se arată în postarea Adrianei Stoicescu.

Alt scandal în Justiție. Președintele CSM a sesizat Inspecția Judiciară

În acest context, Inspecția Judiciară ar fi fost sesizată de președintele CSM care le cere inspetorilor să verifice dacă judecătoarea Adriana Stoicescu a comis abatere disciplinară prin postarea de pe Facebook.

Sesizarea survine la scurt timp după ce alți trei judecători riscă suspendarea din funcție după ce au exprimat opinii cu privire la politică sau la activitatea altor colegi pe un grup închis de pe Facebook.

Este vorba despre judecătorii Laurențiu Grecu, Dragoș Călin și Alina Giorceanu.

Inspectorii Judiciari au cerutsuspendarea din funcție a celor trei magistrați, pe motiv că practicarea activității ar afecta prestigiul Justiției. Secția pentru judecători a CSM urmează să stabilească, pe 12 mai, dacă va admite solicitarea inspectorilor.

Ce prevede legea

Potrivit legii, constituie abateri disciplinare:

 1. a) încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind magistraţii;
 2. b) nerespectarea prevederilor cuprinse în Codul deontologic al magistraţilor;
 3. c) intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri privind satisfacerea intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, precum şi imixtiunea în activitatea altui magistrat;
 4. d) desfăşurarea de activităţi publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuţiilor de serviciu;
 5. e) nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter;
 6. f) nerespectarea în mod repetat a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor;
 7. g) refuzul de a primi la dosar cererile, concluziile, memoriile sau actele depuse de părţile din proces;
 8. h) reţinerea repetată a dosarelor peste timpul necesar efectuării lucrărilor sau studiului dosarului;
 9. i) refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire ce îi revine potrivit legii sau dispusă, potrivit legii, de conducătorul instanţei ori parchetului;
 10. j) neglijenţa gravă sau repetată în rezolvarea lucrărilor;
 11. k) efectuarea cu întârziere a lucrărilor;
 12. l) absenţele nemotivate de la serviciu sau întârzierea ori plecarea de la program, în mod repetat;
 13. m) atitudinile ireverenţioase în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, avocaţi, experţi, martori sau justiţiabili”, este art. 97, din Legea 303/2004, privind statutul magistraților.

Accesează: