Fosta şefă a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Alina Bica, care a plecat de mai mult timp în Costa Rica, este trezorierul firmei ASP Centroamerica Sociedad Anonima, deținută de soțul său, Mircea Octavian Bica, și de fostul sau client Călin Silviu Pop, un om de afaceri condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare.

Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu într-un dosar cu prejudiciu estimat la zeci de milioane de euro. Mircea Octavian Bica, soţul acesteia, este trimis în judecată într-un dosar de fraudă instrumentat de DIICOT, iar Călin Silviu Pop, pe lângă condamnarea definitivă din 2013, pentru evaziune fiscală și executare de lucrări miniere fără licență, este inculpat într-un alt dosar aflat pe rolul instanței din România, scrie RISE Project.

Pop l-a denunțat pe primarul din Brașov, George Scripcaru, şi a descris procurorilor cum firma sa din România a câștigat contracte pe bani publici în schimbul cumpărării de materiale electorale și de pachete de mâncare pentru campania lui Scripcaru din 2012. Firma folosită de Pop pentru a obține contractele de la Brașov se numește ASP Agregate SRL, nume similar cu cel al companiei înființate împreună cu Bica în Costa Rica.

Obiectul de activitate al firmei ASP Centroamerica Sociedad Anonima este de prestări servicii, import-export, agricultură și creșterea animalelor. Legăturile între cele două părți sunt mai vechi. În 2017, Pop a fost apărat în dosarul său de corupție de către fosta procuroare Alina Bica.

Conform sursei menționate, în documentele din Costa Rica este menționat că Pop și soțul Alinei Bica au constituit patrimoniul firmei ASP Centroamerica cu un fax Panasonic și, respectiv, un dulăpior pentru documente cu patru sertare. Contactul local al familei Bica și al lui Pop în Costa Rica este un alt român – Mihai Rădulescu.

Înainte de a pleca în Costa Rica, Rădulescu a fost director general al Electrica Serv SA, companie care asigura întreținerea liniilor electrice în România. El a fost implicat în multe scandaluri și acuzat, între altele, că a bătut-o, în mai 2008, pe șefa serviciului juridic din Electrica Serv în sediul acestei companii.

În Costa Rica, el a pus la dispoziția soților Bica vila de lux unde locuiește, într-o suburbie a capitalei San Jose. Rădulescu este a patra persoană din ASP Centroamerica. El este „fiscal” în firma, adică persoană care răspunde de legalitatea demersurilor companiei în față autorităților din țară latino-americană, se precizează într-un articol publicat de Hotnews.

Rădulescu a înființat mai multe firme în Costa Rica. Într-una dintre ele, denumită Inversiones Cospol de Costa Rica, s-a asociat cu un avocat român, Adrian Drăghici, condamnat în 2015 la trei ani de închisoare cu suspendare după ce a încasat nejustificat milioane de euro din executarea silită frauduloasă a Termoelectrica SA. Un alt asociat în această companie este fosta soție din România a lui Rădulescu, Sanda Alina Mateescu.