Alimentul care s-a scumpit exploziv. Puțini își mai permit să-l cumpere
- Mădălina Sfrijan
- 15 octombrie 2024, 10:12
Finalul de an aduce prețuri mai ridicate la unele alimente. Pe lista celor mai scumpe se află untul, care ajuns la un nivel record record în Europa.
Alimente mai scumpe de sărbători
Prețul untului a crescut semnificativ în ultimele săptămâni. Majorarea se reflectă pe piața din Europa, unde brutarii și cofetarii se lovesc de acest impediment chiar înainte de sărbători. De asemenea, zahărul și ciocolata sunt mai scumpe față de anului.
Pe fondul acestor creșteri, stocurile au devenit tot mai reduse, în timp ce valul de cereri a crescut. Conform analiștilor, majorarea ar fi legată de tendința procesatorilor de lapte.
Laptele, folosit pentru prepararea produselor mai profitabile
Astfel, cei din domeniu folosesc laptele pentru procesarea unor produse mai profitabile. Pe pieţele mondiale, untul european a ajuns la pragul record de 8.706 dolari pe tonă.
Spre deosebire de anul trecut, creșterea este de 83%, arată datele oficiale ale Comisiei Europene.
De asemenea, situația este similară și pe alte piețe mai mari. Pe cele din Australia și Noua Zeelandă, prețurile au fost mai mari față de anul precedent.
Alimente mai scumpe pe final de an
Pentru a evita costurile uriașe, marile companii și-au asigurat aprovizionarea pentru acest final de an. În schimb, impactul noilor prețuri va fi unul major în ceea ce îi privește pe micii producători. În cazul lor, creșterea costurilor va fi inevitabilă, a explicat Paul Boivin, directorul Federaţiei Franceze a Brutarilor şi Cofetarilor (FEB).
Încă de anul trecut, producția de lapte a scăzut în toată lumea. Astfel, cantitățile de lapte ajunse pe piețele din Europa, Statele Unite şi Noua Zeelandă au fost tot mai limitate. De altfel, Noua Zeelandă este considerată cel mai mare exportator de lapte şi unt din toată lumea. Situația s-a înrăutățit în această zonă a lumii din cauza costurilor mari la furaje.
Cu toate că producția a crescut ușor în ultimele luni, nivelul atins este mai mic decât cel din anii precedenți.