Alimentele din conservă, un real pericol pentru sănătate. Mai multe persoane au ajuns la spital cu boli rare, după ce au consumat astfel de produse

Alimentele din conservă, un real pericol pentru sănătate. Mai multe persoane au ajuns la spital cu boli rare, după ce au consumat astfel de produseSursa foto: Brad Calkins | Dreamstime.com

Alimentele la conversă pot fi un real pericol pentru sănătate. Mai multe persoane au ajuns la spital cu boli rare, după ce au consumat astfel de produse. Cele mai recente cazuri din România au fost confirmate în acest weekend, la Institutul „Matei Balș".

În acest weekend, doi bărbați au ajuns la Institutul „Matei Balș” cu o boală rară, care poate pune în pericol viața bolnavului. Pacienții sunt doi bărbați cu vârste de 54 și 76 de ani. Aceștia au ajuns la spital cu o stare de sănătate deteriorată, iar în urma analizelor, medicii au constatat că au botulism.

Specialiștii susțin că, cel mai probabil, probleme de sănătate au apărut după consumul de alimente din conservă. Ambii pacienți au rămas internați la Institutul „Matei Balș” și se află sub atentă monitorizare.

„Problema este potențialul de agravare, poate fi pusă în pericol viața pacientului, toxina este responsabilă de complicații precum paralizie facială, paralizie la nivelul membrelor și se poate ajunge și la deces”, a explicat mediul infecționist Adrian Marinescu pentru Digi24.

Medicul le recomandă tuturor persoanelor care au simptome de îmbolnăvire să meargă de urgență la medic. El a declarat că „trebuie inițiat tratamentul, tratament care se face cu antitoxină, cu cât se instituie mai repede, cu atât riscul să ai complicații este categoric mai mic”.

Simptomele intoxicației cu toxină botulinică

În lunile septembrie, octombrie și noiembrie din 2022 au fost depistate trei cazuri de botulism, la Spitalul Județean de Urgență Slatina. Cel de-al treilea caz a fost un bărbat în vârstă de 39 de ani, care le-a spus medicilor că a mâncat, cu o zi înainte, carne „la garniță”, preparată cu multe luni în urmă și conservată în untură.

Medicii au prezentat și simptomele care apar la pacienții cu botulism. Spre deosebire de alte boli infecțioase, în acest caz nu se instalează prima dată febra. Printre primele seme ale unei infecții sunt căderea pleoapei și uscarea mucoasei nazale. Unii dintre pacienți nu poți înghiți normal, iar în formele grave chiar apar manifestări respiratorii, astfel încât, de regulă, pacientul se prezintă nu la infecțioase, ci la medicul neurolog sau la medicul ORL.

Există și o listă de alimente a căror consum duce la botulism. Infecția se ia de cele mai multe ori din conservele de pește, însă nu este o regulă. Unele persoane s-au îmbolnăvit după ce au consumat zacuscă sau pateu.

„Orice ambalaj care oferă condiții de lipsă de oxigen, deci de anaerobioză poate duce la dezvoltare a acestei toxine și, în consecință, la această boală. Această boală reprezintă o urgență infecțioasă”, a explicat medicul infecționist Carmen Dorobăț atunci când au apărut primele cazuri de botulism în România.

Ne puteți urmări și pe Google News